Изображение

Board With Me! – фестивал за настолни игри

Кой казва, че само децата могат да се радват на настолни игри?

Сигурно сте чували хора да казват, че игрите са само за деца, и че не са за възрастни. Аз пък казвам, че това изобщо не е така.

По-голямата част настолни игри са разработени, за да бъдат играни от големи хора, тъй като изискват стратегия и логика, които понякога убягват на по-малките играчи. Това може и да е изненада за някои от вас, но обществото на хората играещи настолни игри е доста голямо. Всъщност толкова е голямо, че всяка година се организират десетки конференции свързани с тази тематика. Сред големите имена са SPIEL в Есен, Германия, GenCon в Индианаполис, САЩ и BGG.CON в Тексас, САЩ. Има и още много други по малки конференции, някои от които не са само на тема настолни игри (ето тук пълния списък).

Ще кажете, добре но тези конференции са много далеч от мен. Как бих могъл да присъствам на такава и да се запозная повече със света на бордните игри?
За щастие такива мероприятия вече се организират на различни места и у нас. Едно от тях е Board With Me!, което се проведе за пръв път тази година на 21 и 22 Април, не къде да е, ами в сърцето на България – Пловдив.

В нашата мила родина все повече хората започват да се запалват по настолни игри. Свидетелство за това са множеството нови клубове и групи по интереси свързани с това хоби. Примери за това са Трите Трола, Мълиган, Абордаж, Board Games Ruse, Настола.бг, Rise of Dice и Айляшката Задруга. Освен Board With Me! Досега са се провеждали още няколко фестивала на родна земя – Sofia Board Game Weekend, Настолен Град във Велико Търново и Varna Games.

Фестивала Board With Me! бе организиран от Айляшката Задруга и Rise of Dice, като момчетата и момичетата от двата клуба положиха големи усилия да направят този фестивал максимално забавен и интересен за всеки посетител. Основният отговорник обаче това да се случи е Милен Миленов, който е и част от МСМРБ (Младежко Сдружение за Мир и Разбирателство на Балканите). Повече за неговата история може да прочетете тук. Мястото на събитието беше Пловдивския Културен Институт.
Спонсори на събитието бяха Telus International и Мусала Софт

В Board With Me! взеха участие много изложители на настолни игри, които представяха на заинтересованите играчи непознатите за тях игри. Имаше и възможност да си закупите игра, ако ви е харесала. Друг важен елемент от програмата на фестивала, бяха турнирите с награди. Такива се проведоха за Takenoko, 7 Wonders, българската Миш-Маш, Catan и Big Game Catan. За победителя на всеки един от тези турнири бе предвидена награда. Освен всичко това имаше и няколко лекции и томбола с награди.

Като цяло това бяха 2 дена изпълнени с много игри, забавление и нови запознанства. От Rise of Dice и Айляшката задруга имат желание този фестивал да се превърне в традиция, затова и очакваме следващото издание догодина. Ето и малко снимки от събитието.

Ако искате да усетите вълнението от победата може да се включите в събитието в чест на Световния ден на настолните игри – Пикник-игра на поляните в подножието на Младежкия хълм този уикенд.

И накрая едно видео от втория ден заснето от местния влогър Веселин Михайлов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.