Статус

6 причини да сменим колата с колело

Здравейте приятели и читатели. Наскоро ви писах за това как си купих колело това лято и как започнах да го карам до работа, заменяйки 4-те гуми на колата с 2-те на велосипеда.

Сега искам да ви запозная с 6 причини, заради които си заслужава и вие да предпочетете колело за сметка на колата или пък дори градския транспорт.

Вярно е, че тъй като става дума за физическа активност вероятно това ще доведе със себе си и изпотяване, но пък плюсовете са в пъти повече спрямо минусите.

Останете с мен, за да разберете повече. Започваме! 🙂

Градско дамско колело

Избягвате задръствания

На всеки е известно, че сутрин, когато всички пътуват за работа и вечер, когато се прибират вкъщи, в големите градове като София, Пловдив и Варна става буквално „мазало“ от автомобили. И понеже в България повечето хора са свикнали да се движат сами в колите си трафика става още по-голям. Не е изненада, че предвид този факт София може да се „похвали“ с присъствие в списъка на 100-те най-задръстени градове в света.

За да избегнете нервите и дългото чакане по светофари и кръстовища, обувате удобните обувки, слагате каската на главата, яхвате любимото колело и потегляте славно по вело алеята  до работа.

Колело в задръстване

Поддържате форма

На никого не му е приятно, когато му се наложи да се затича за някъде да се задъха на 5-та крачка или да му се схване мускул на крака заради рязкото натоварване. Карайки редовно колело, и нямам предвид да правите спринтове или състезания, вие ще поддържате обща физическа форма и ще се радвате на по-добро здравословно състояние, защото както всички знаем редовното практикуване на какъвто и да е спорт ни поддържа здрави и силни срещу вируси. Освен всичко това честото каране на колело води до подобряване на сърдечния ритъм и по-добра функционалност на белите дробове.

Колелото поддържа формата

Екологични сте

Колкото и да тъжно в нашата мила родина средната възраст на автопарка е около 20 години. Според данните предоставени от МВР в България има над 3 милиона автомобили движещи се изцяло на бензин или дизел,  а тези на комбинирано гориво – бензин/газ са едва 63,000. От всички тези данни можем да заключим, че средностатистическият автомобил циркулиращ по нашите улици е стар, неикономичен и силно замърсяващ въздуха с въглероден двуокис. След 2030 година може и да се продават само електрически автомобили, но до тогава можем да помогнем на планетата с редуцирането на вредните емисии като караме колело вместо кола, защото както е известно велосипедите не изхвърлят CO2 в атмосферата.

Колелото е екологично

Спестявате пари

Както споменах в предната точка голямата възраст на автомобилите означава и че те не са икономични. Новите автомобили може и да харчат около 3-4 литра на 100 км, но един автомобил производство от 1997 година спокойно харчи между 8 и 12 литра на 100 км в градски условия (в зависимост от модела и типа двигател).

За разлика от автомобилите вашето колело не се нуждае от друго гориво освен вас и вашите крака. Не давате пари за бензин или дизел и това много ще се хареса на вашият портфейл. Средно инвестицията за един не много претенциозен велосипед е около 200 лв. и се избива за приблизително 3 месеца (при 15 км на ден), ако карате всеки ден само до работа. От там насетне вие само ще спестявате. Освен това не плащате за паркинги и нямате задължителната застраховка „Гражданска Отговорност“.

Спестявате пари карайки колело

Повдигате тонуса

Много проучвания са доказали, че заседяването пред телевизор или компютър водят до лошо настеоение или до липсата на такова. Едно от решенията на проблема е да де обдвижите сутрин преди да влезете в затворения офис. Това може да постигнете като направите обиколка около блока (7-10 минути) тичайки или ако сте от хората, които нямат време сутрин поради една или друга причина, просто може да покарате колело до работното място. Високият тонус и доброто настроение правят хората по-щастливи, а също и по-продуктивни.

Повдигате тонуса карайки колело

Внимание от половинката

Вече споменах, че карането на колело води до по-добро общо здравословно състояние. А знаете ли още, че помага и за изгарянето на калории и намаляването на мазнините в тялото? Но това не е всичко. Мускулите ще подобрят силата и издръжливостта си и всичко това ще доведе до изграждането на стройно и здраво тяло. А кой не би се радвал да види половинката си със здраво и стегнато тяло? Несъмнено, ако се качвате по-често на велосипеда ще изглеждате по-добре и вашата половинка ще иска да е повече време с вас.

Прегърната щастлива двойка

Заключение

Взимайки предвид изброените горе причини изглежда, че наистина си заслужава смяната с колело.
Ако пък все още не сте напълно убедени, просто се качете на велосипеда и пробвайте сами за себе си дали ви харесва и дали бихте ходили до работното си място с колело.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.