Флоренция – разкош и обаяние от Тоскана

Флоренция – разкош и обаяние от Тоскана

Флоренция – една истинска перла, даряваща с разкош и обаяние безбройните туристи на слънчева Тоскана.

С Боби имахме удоволствието да се насладим на красотите на Флоренция като очарователен завършек на нашето сватбено пътешествие, за което ви разказах в няколко Разказа – започвайки от Рим, минавайки през Ватикана и стигайки до Вила д’Есте. Обаче Флоренция успя да надгради гледките от въпросните места със своята красота, обаяние, романтика и пищност.

Залез над р. Арно във Флоренция
Гледка към залеза над р. Арно във Флоренция от най-красивия парк в града – Piazzale Michelangelo

Как да стигнете до Флоренция:

Флоренция (Firenze на италиански) разполага със собствено летище, което в близост до центъра на града, така че самолетен полет от удобна за вас точка на света е добър вариант, така че проверете полетите до флорентинското летище Aeroporto Amerigo Vespucci (код на летището FLR) ако планувате почивка там.
Разбира се, градът разполага с ЖП гара (Firenze Santa Maria Novella), до която можете да стигнете от почти всички големи градове в Италия, така че можете да проверите влаковете, ако смятате да достигнете до Флоренция от друга точка на Италия, което направихме и ние 😉 Можете да разгледате сайта на гарата (линк по-горе) или направо да посетите сайта на Tren Italia (най-голямата ЖП компания в Италия).

Il Duomo and Palazzo Vecchio, Florence
Катедралата Санта Мария дел Фиоре (Il Duomo) и Палацо Векио ( Palazzo Vecchio) издигнати над Флоренция

Има и други варианти да достигнете града като да пътувате със собствена кола  или да наемете кола под наем в Италия, като всичко зависи от личните предпочитания за вида на почивката/екскурзията ви.
Ние (аз и Боби) ви препоръчваме да се доверите на комфорта на бързите влакове на Трен Италия и да ползвате услугите им, който ще ви докарат от/до всеки друг голям град в страната. Ние успяхме за 1 ч. и 30 мин. да пристигнем от Рим, при това на пъпа на центъра, така че даже не ни се наложи да ползваме градски транспорт, за да се придвижим до квартирата ни, а се доверихме на GPS навигация и ориентиране по карта (второто препоръчвам горещо) ;).

View from Piazzale Michelangelo, Florence
Панорама над Флоренция. Гледка от Пиацале Микеланджело

Къде да нощувате във Флоренция:

Сигурна съм, че първото нещо (или едно от първите неща), което ви идва наум е да отворите Booking.com и да разгледате хотелите в града. Да, това е добър вариант, но ние ще ви препоръчаме да се доверите на услугите на Airbnb.com и да си наемете някое апартаментче, което със сигурност ще е по-просторно, по-добре оборудвано и на по-добра цена от хотелските стаи в града. А за да разберете какво имам предвид, предлагам да си припомните следния Разказ за семейното ни изживяване с Airbnb, в който ще намерите добри съвети и идеи, че и някоя друга забавна история.

Нашият престой във Флоренция:

Влюбихме се в града от пръв поглед (технически първи за Боби и втори за мен)! 🙂 Моето очакване бе, да се влюбим в Рим, но много туристи, жегата и ремонтите по историческите обекти допринесоха това да не стане. Самата истина е, че Флоренция ни срази с красотата си, пищността на фасадите на базиликите и приятно-романтичната си атмосфера. По-малко туристи, по-малко шумотевица по улиците, но не и по-малко разкош.

Какво усетихме по-различно във Флоренция?

Температурата или с друга дума жегата! Да, ако погледнете температурната прогноза ще видите, че Рим и Флоренция не се различават по атмосферни градуси, но реалното усещане е друго. Рим (както ви споделих вече) се напича много и големите площади без сянка не щадят никога, а Флоренция, благодарение на по-високите си сгради (самите етажи на сградите са по-високи от стандартните) и по-малките площади успява да дари със сянка и прохлада в летните жеги както туристите така и флорентинците 🙂 Така че, препоръчвам ви Флоренция като дестинация за посещение дори и през лятото, но все пак покрийте се от слънцето в най-горещите часове на деня.

Какво да видите във Флоренция?

Санта Кроче
Санта Кроче
Дуомото
Дуомото

Това са задължителните й катедрали Санта Мария дел Фьоре (Дуомото) и Санта Кроче, който са с изключително пищни фасади изградени от червен, зелен и бял мрамор. Красота, неописуема чрез думи и невъзможна да се пресъздаде добре от снимка, но ето няколко такива:

Ponte Vecchio
Понте Векио над р. Арно
Us and Ponte Vecchio
Ние и в далечината Понте Векио

 

Посетете и моста Понте Векио, който прилича малко на моста на Кольо Фичето в Ловеч. На него са разположени бижутерски магазини, който ще ви очароват с красивите изработки на бижута и украшения:

Ние над Флоренция
Аз и Боби над Флоренция

Ако желаете да намерите панорамни гледки над града ви препоръчват да посетите вече Пиацале Микеланджело, който се намира на хълм малко над Понте Векио. От там ви гарантирам най-красивите гледки над града, а ако изчакате и залез, тогава красотата ще се утрои (вижте отново снимките в началото на статията):

Forte di Belvedere
На Forte di Belvedere

Друг хълм с красива панорамна гледка е хълма над градините на Боболи или т.нар. Forte di Belvedere. Гледката, която ще се открие от там е също очарователна и една идея по-близка… Хем сте над града, хем е на една педя разстояние.

Задължително е да посетите и Пиаца дела Сенйория, на която се намира Стария замък (Palazzo Vecchio) и безброй мраморни статуи включително и копие на статуята на Давид, изработена от Микеланджело. За любителите на изкуството задължителна е галерия Уфици (принадлежала на Медичите), в която се съхраняват безбройно много произведения на изкуството сред които творби на Рубенс, Тициан, Микеланджело, Леонардо да Винчи и Рафаело.

Ако искате да опитате най-вкусното джелато във Флоренция, посетете джелатерията на моста на Санта Тринита – Gelateria Santa Trinita. Това, наистина е най-вкусното джелато в цяла Флоренция, гарантирам ви и местните го препоръчват! 🙂 (по-вкусен е от най-доброто джелато в Рим!)…

Ех, Флоренция, споменът за теб носи усещане за лято, почивка, горещини и романтика… Пожелавам ви, драги читатели, ако не сте посещавали до сега този красив град, да имате възможността да го направите в най-скоро време и да натрупате красиви спомени, снимки и преживявания, които да споделяте с близки, познати и приятели.

П.П. И за финал споделям с вас едно клипче на знаме хвъргачи, които случайно засякохме по време на разходките си в центъра:

Ето няколко места в района, където може да отседнете!
Booking.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.