Връзка

Бавен смартфон? Вижте как да го ускорите

Сигурно ви се е случвало да ви бави телефона или просто да забие на едно място.

Чувството може да е влудяващо, когато ви се случи, особено ако вършите нещо важно на смартфона си.
Не сте ли се чудили какво трябва да направите в такъв момент, за да се избавите от досадното лагване (този така модерен израз за „забавяне“)?

Е тогава прочетете докрай, за да разберете защо телефона ви забавя и как да го ускорите.

Бавен смартфон - решения

Всъщност досадното забавяне на нашите смартфони не е толкова необичайно и вероятно може и да се изненадате, но не винаги проблема се дължи на производителя колкото на потребителя.
За някой непретенциозен потребител това може и да не е проблем, но повечето от сериозните потребители и най-вече геймъри може много да се подразнят когато в процес на употреба устройството изведнъж започне да забива и да „мисли“ безкрайно.

Събрахме за вас списък с най-честите причини защо вашият смартфон може да забавя своята работа и как да се справите с този проблем.

  • Прекалено много работещи приложения

Бавен смартфон? Ето решението...

Когато си купите смартфон, той обикновено идва изчистен или „стоков“, както се изразяват някои техно гурута.
Това означава, че когато се сдобиете с телефон на него ще имате само основните приложения, които производителя е сметнал за нужни да притежавате. Понякога има инсталирани и ненужни такива, но обикновено за съжаление не може да ги премахнете.

Една от причините вашият смартфон да забавя може да е прекаленото натоварване на хардуера със софтуер, или казано по друг начин – твърде много работещи приложения на заден фон.
Технически обяснено, вашият телефон идва с определен количество налична RAM памет. Когато тази памет се поизчерпи устройството изпитва недостиг на ресурси да работи правилно и забавя своята работа.

Представете си, че стартирате приложение, то взима от наличната RAM памет, за да може да работи. Когато обаче затворите приложението натискайки Home бутона вие не го спирате изцяло. То продължава да работи на заден фон и да консумира от RAM паметта на телефона. Сега добавете към това приложение и всички останали, които сте отворили наскоро и резултата е наличен. Недостатъчно памет, за да може телефона да работи бързо и точно.

 

Решението: Обикновено бутоните в долният край на дисплеят са 3 – Начален екран, Назад и един с няколко успоредни чертички (поне в повечето случаи). Този бутон, който повечето хора не знаят за какво служи е, за да ви изкара списък с всичките работещи приложения. Когато го натиснете може да затворите всички ненужни приложения с плъзгане на един пръст.
Бележка: Ако използвате iPhone ще трябва да натиснете 2 пъти последователно централния бутон, за да отворите този екран.

  • Натрупана кеш памет и app data

Бавен смартфон? Ето решението...

Тук ще покрием наведнъж 2 причини, така че следете внимателно. 😉

Когато инсталирате някое приложение то заема първоначално едно количество памет. Но заеманото пространство продължава да се увеличава почти експоненциално с употребата на приложението. Тов асе получава, защото дадена апликация има нужда от определени данни, за да работи нормално, да стартира по-бързо, да запомни данните ви за вход или просто история на употреба.

Колкото по-дълго ползвате едно приложение, толкова повече кеш памет и user data акумулира. с течение на времето когато ROM паметта на вашият смартфон се запълни, той ще започне да изпитва трудности да работи с първоначалната си бързина, просто защото няма да има къде да складира всички събрани данни от апликациите в употреба.

 

Решението: Всеки смартфон ви дава възможност да изчистите натрупаната кеш памет. И става много лесно. Влизате в Настройки → Памет и когато ви зареди графиката как е разпределена паметта, тапвате върху кеш памет и селектирате Изчистване на Кеш памет. Поне в повечето случаи е така. Това ще ви осигури малко тласък на процесора, за да може да работи по-свободно.

User data или App data, може да почистите когато вече се е събрала толкова много, че дори и с почистване на кеша не усещате разлика. Това става като влизате ръчно във всяка една апликация, която искате да разтоварите и изберете „Изчистване на данни“.
Неудобството тук, е че когато изчистите тези данни, обикновено приложението, за което се ги изтрили няма да и помни данните за вход в него (ако се изискват такива), както и запазени нива на игри.

  • Твърде засилени графики

Бавен смартфон? Ето решението...

Тази точка е насочена най-вече към хората играещи игри на своите телефони.

Нашите устройства са на практика едни малки компютри и с всяко едно ново поколение стават все по-добри и мощни. Но същото важи и за игрите, които играем на своите телефони.

Помните ли някогашната игра Змия!, която играехме на старите Нокии. Такава игра може и да няма страхотна графика, но и не изисква много ресурси, за да работи нормално и да изглежда добре.
Е това отдавна не е така за модерните игри. В сегашното време графиките са изключително детайлни и понякога изискват страшно много ресурси.

На всеки от нас му се искада имат такъв телефон, че да не се притеснява дали ще му стигне изчислителната мощ на процесора и графичния чип, че да играе безпроблемно любимите си игри. Реалността е обаче, че не всеки може да си позволи iPhone X или Samsung Galaxy S9 или пък Huawei P20 PRO, където устройството е подготвено да понася по-тежки натоварвания. Понякога просто трябва да се задоволим с телефон среден клас с по-слаби параметри. Но как да избегнем лагването?

 

Решението: Много е просто всъщност. Това, което трябва да направите е да отидете в настройките на съответната игра и в раздел Графика, да изберете Medium вместо High или HD. Да, няма да е толкова детайлна графиката, но поне няма да ви забива телефона докато играете.

Бонус съвет: Ако не сте геймъри и спазвате предишните съвети, но все пак изпитвате някакви забавяния в опресняване на картината на вашият екран или просто апликациите се отварят една идея по-бавно може да направите следното:

– Отворете настройки
– Отидете на информация за телефона
– Намерете линията където пише Build Number и натиснете 7 последователни пъти номера
– Това ви дава опции на програмиста (бъдете много внимателни какво ще натискате там)
– Върнете се назад и потърсете тели опции в менюто с настройките
– Щом ги отворите потърсете опциите – Transition animation scale и Animation duration scale
– Свалете ги до 0,5х

Това ще премахне плавната анимация, когато преминавате от екран на екран и ще ви даде усещането за по-бърз телефон.

  • Вашият смартфон е остарял

Бавен смартфон? Ето решението...

Хей, понякога няма каква друга причина да има за досадното лагване освен, че самото устройство вече е остаряло и компонентите са се износили или не могат да смогнат на новите изисквания на последните версии на някои приложения. Това е така, защото с всяко ново обновяване на дадено приложение, то се доработва така, че да може да работи на по-новите и мощни устройства. А това означава, че ще черпи повече ресурси от вече остарелият смартфон.

Тогава не ни остава друго освен просто да се примирим, че телефона ни ще бъде малко по-бавен или другото решение е да се замислим, дали не е време за подмяна на верният ни досега смартфон.

 

Това е нашият списък с възможни причини и как да „излекуваме“ бавен телефон.
Ако се сещате за други причини и как да се справим с тях, пишете ни в коментарите. Ще се радваме да чуем вашето мнение.

До скоро и до нови виртуални срещи. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.