Изображение

Сурва 2016 Перник – Хайде на карнавал!

Здравейте драги ми читатели. Чухте ли сте за фестивала Сурва 2016 Перник?
Днес ще ви представя едик кратък фотопис за това какво представлява този карнавал на маските и костюмите Сурва, Перник.

Чановете, Сурва 2016 Перник
Традиционнен български костюм с чанове.

За тези от вас, които не знаят за фестивала, ето малко история и пояснения:

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник e най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. С конкурсната си програма фестивалът е среща и надпревара на живите й носители, най-популярни с наименованията “сурвакари” и “кукери”.

Фестивалът се организира от Община Перник от 1966 година. От 1985 година има статут на международен.

Тази година се проведе 50-то издание на фестивала от както е създаден и 25-то юбилейно от както е със статут на международен.

Костюми от Сурва 2016 Перник
Традиционни български сурвакарски костюми

Имаше много участници. По официални данни над 120 групи (61, от които български) с повече от 6500 участници са дефилирали през главната пешеходна зона на Перник и площада. Това са много кукери. 🙂

Група от Русия
Българска група
Група от Африка

Традиционно фестивалът се провежда в 3 дни и обикновенно е последният уикенд на Януари.
Яна и аз бяхме там за първа година и за да съм честен, останах изключително впечатлен както от фестивала, така от организацията по него.

Чуждестранна група
Сръбска фолклорна група
Група от Словакия
Група от Молдова

Много се забавлявахме и се заредихме с много положителна енергия. Препоръчвам ви да посетите фестивала догодина, а ако вече сте го направили, няма нищо посетете го пак. 🙂

 

Сурвакар от Сурва 2016 Перник
Сурвакар с оригинален костюм

Когато пристигнахме на Сурва 2016 Перник и достигнахме пътеката, по която преминаваха всички сурвакарски групи, видяхме че има заграждения с въжета и огради и полицаи, които патрулиха от вътрешната страна на пътеката, за да не влиза публиката и да притеснява сурвакарите. На тази пътека освен групите вървяха и доста фотографи, които снимака неуморно костюмите и маските. Всички тези фотографи имаха някакъв сорт акредитация и можеха свободно да се движат напред назад измежду групите и полицаите. И тъй като решихме в последният момент да отидем, нямах възможността да се сдобия с въпросната акредитация. Но това не ми попречи да направя страхотни кадри.

Ще ви разкажа и един куриоз от посещението ни на фестивала.

Когато влизахме сутринта в Перник имаше лек трафик, но той не може да се сравни с това, което видяхме на тръгване (по обяд). Имаше километрична опашка от автомобили изчакващи да влязат в града. За да си представите колко беше голяма ще кажа само че краят и беше на кръговото поад магистралата. 🙂

Словенска група
Български кукер
Румънски кукери
Кукер от България

Ето и един любопитен факт. Знаете ли че:

От 2015 г. – Обичаят „Сурова“ (или „Сурва“) влиза в Представителната листа на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството.

Също така през 2014 г. Перник и фестивала „Сурва“ попадат в класацията на списание National Geographic за Световни зимни топ дестинации.

Ето че Перник има с какво да се гордее! А и цяла България заедно с тях.

Завършвам публикацията с още няколко кадъра от фестивала.
Всички снимки тук от Сурва 2016 Перник са мое дело. За повече авторски снимки пожете да погледнете в моят сайт – Борха Боби Арт или на моята фейсбук страница.

 

Сурвакари
Страховито лице
Колан с чанове
Малък зрител
Не може само гледане, трябва и хапване
Страшен български кукер
Сурвакар "Зомби"

В тази публикация съм ползвал и информация от външни източници – Официален сайт на Сурва, статия от БНР Христо Ботев, и статистическа информация от Уикипедия


ping fast my blog, website, or RSS feed for Freebgtop-logo-80x15Booking.com

One thought on “Сурва 2016 Перник – Хайде на карнавал!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.