Нова СМС измама – Да спрем безумието

Нова СМС измама – Да спрем безумието

Обикновено се старая да бъда позитивен и да пиша за позитивни и забавни истории, но понякога животът ти поднася и не толкова благоприятни ситуации. Сега ще ви разкажа една такава случка, защото смятам, че трябва да се даде гласност на това, което се случва и повече хора да разберат и да не позволяват да ги мамят по този начин. Ето и моята история с новата схема на СМС измама за източване на пари.

Какво се случи

Всичко стартира, когато на 29.05.2017 получавам СМС от 14703 (запомнете този номер) в който бивам уведомен, че съм успешно абониран за услугата PuzzleMadness, и че ще ме таксуват 6,01 лева седмично. Дават ми и опция да се откажа от тази услуга като им изпратя отговор със STOP PUZZLE. Естествено, веднага щом видях съобщението им пратих този отговор, тъй като не бях заявявал ползването на такава услуга. Рещих, че щом съм пратил стоп съобщението в рамките на няколко часа след получаването на първото съобщение няма да ме таксуват, но за всеки случай реших да проверя сайта им (упоменат в СМС-а) и да им видя и копирам условията за ползване, понеже вече ми намирисваше на нещо нередно и исках да се подсигуря с документа качен от тях там, ако случайно се стигне до разправия с тази фирма.

Мина се време и сметката ми за телефон пристигна. И познайте, беше набъбнала с едни 6 лева над нормалното. Веднага започнах да се разправям. Първо звънях на оператора (Мобилтел) и им поисках обяснение от къде е това повишение във фактурата ми. Момичето от кол центъра ми потвърди, че е задължение към външна фирма, която ползвала тяхната мрежа, за да достигне до клиенти, и когато я попитах как така тази фирма ми е намерила номера, за да ме таксуват за нещо, което не съм заявявал, тя ме посъветва да се свържа с конкретната фирма като ми предостави техен телефонен номер.

Ответната реакция

Звъннах им и започнах да се разправям с тях. Жената, която ми вдигна ми обясняваше, че на 26.05.2017 съм бил заявил чрез СМС тяхната услуга, и че ако смятам таксуването за неправомерно трябвало да пиша имейл на техният технически отдел, който ще провери събитията. За всеки случай си записах разговора ако се стигне до по-висши инстанции.

Запретнах ръкави и написах един дълъг и добре овкусен с факти имейл и им поисках да ми върнат парите. Оказва се, че според техните условия процедурата за абониране е доста по-комплексна и реално няма как да се абонираш без съзнателно да го поискаш.

Ето и една извадка от условията за ползване на услугата:
III. Цени и заплащане.
4. Услугата е валидна за мобилните оператори: М-Тел и Теленор чрез Wi-Fi.
За целта се въвежда мобилния телефонен номер (можете да го въведете например: 0888…. или +359888…) в специално поле. Натиска се бутон „Абонирайте се“ или „Плати със сметката на мобилния си телефон“, след което се получава SMS от кратък номер с код за достъп, който се въвежда в съответното поле и така се получава достъп до Услугата.

СМС измама
Скрийншот на единственото съобщение, което съм получил от измамниците

 

Тоест, за да съм се абонирал се предполага, че трябва да извършил всичко описано горе и чак след като съм получил СМС с код, който пак да въведа в съответното поле процедурата е завършена. Смятам, че бих си спомнил ако съм направил всичко описано тук, да не говорим че това става само ако си на Wi-Fi, тоест в моя случай само вкъщи или на работа, защото само на тези места ползвам безжичен Интернет.

Развръзката

От фирмата предоставяща услугата (Ен Ти Ейч Медия България ЕООД) ми върнаха отговор, който ще цитирам:
„Вашият номер е поставен в „Black list“ (блокиране) за услугата и в бъдеще няма да има възможност да ползвате тази услуга или да получавате съобщения.
Тъй като сте недоволни, а ние не искаме да имаме недоволни потребители, съгласни сме да върнем парите.“
Изненадах се от техния отговор, все пак живеем в България и да ти върнат парите в такава ситуация не е нещо, което да се случва често. Предоставих им PayPal акаунт, на който да ми преведат парите и зачаках. Понеже мина почти седмица без да получа нищо и писах отново като този път вече ясно ги предупредих, че ако не си изпълнят обещанието ще се отнеса до Комисията за Защита на Потребителите. Дали заради това и просто защото са били забравили за уговорката, но няколко дена по-късно си получих парите.

Докато чаках да ми направят превода се разтърсих в Интернет за подобни случаи, за да видя дали това е практика или просто аз съм прецедент. Оказва се, че всъщност вече доста хора са се опарили. Ето тук в този форум можете да видите техните истории. При някои се е случило като при мен и са им върнали парите, но доколко виждам при повечето това не се случва, че даже и продължават да ги таксуват въпреки, че са пратили Стоп СМС.

Как да ги спрем

Смятам, че е важно да се борим за правата си и да направим така, че такива неща повече да не се случват. Затова ще ви помоля да споделите статията, за да достигне до повече хора, или ако сте блогъри като мен да драснете и вие някой ред за този случай. Освен всичко това смятам да подам и жалби до Комисията за Регулиране на Съобщенията (КРС) и Комисията за Защита на Потребителите (КЗП), както и да уведомя Господари на Ефира за случилото се. Нека не позволяваме да ни тъпчат и да си правят с нас каквото си искат и да остават безнаказани, защото както е казал хан Кубрат – когато сме заедно не могат да и пречупят.

Благодаря ви за споделянето и разпространяването на статията!

8 коментара относно “Нова СМС измама – Да спрем безумието

 1. Малко инфо за фирмата, която може да е полезна също.
  Фирмата е с Управител: Звонко Лютич и КАПИТАЛ от 2 ЛЕВА.
  Лошото е че ти вземат парите в момента в който те ти пратят съобщението дори и да отговорите със СТОП след 1 минута. На фактурата ми се явява като „Допълнителна услуга“ от 01.02.2018-01.02.2018.
  И това вече 3-ти месец подред. Аз отговарям със СТОП, получавам потвърждение, а следващия месец същото
  =================================================
  Ен Ти Ейч Медия България“ ЕООД
  Основни обстоятелства
  1. ЕИК/ПИК 201694405 20110902104002
  2. Фирма/ Наименование Ен Ти Ейч Медия България 20110902104002
  3. Правна форма Еднолично дружество с ограничена отговорност 4. Изписване на чужд език NTH Media Bulgaria
  5. Седалище и адрес на управление БЪЛГАРИЯ
  област София (столица), община Столична
  гр. София 1000
  район р-н Средец
  бул. Цар Освободител No 14, ет. 5 20170828112726
  6. Предмет на дейност Телекомуникации; Кабелни телекомуникационни дейности; Безжични телекомуникационни дейности; Сателитни телекомуникационни дейности; Други телекомуникационни дейности; Създаване приложения за мобилни телефони; Търговия с премиални кратки номера; (…)
  7. Управители Звонко Лютич
  23. Едноличен собственик на капитала Звонко Лютич
  Капитал
  31. Размер 2 лв.
  32. Внесен капитал 2 лв.

  1. В публикация във Фейсбук се говореше за същото. Изпращаш СТОП, но те не ти спират абонамента освен ако не им се обадиш и развикаш. Тогава те слагат в „Blacklist“ и вече не те таксуват. Проблема е, че въпреки многото жалби срещу тази фирма няма реален резултат и подобрение. В момента те въртят нова измама с СМС-и от типа „еротичен чат“. И по-лошото при него, е че дори може да не разбереш че се случва, докато оператора не те извести, че си достигнал кредитния си лимит.
   Тази схема е толкова голяма и се води дори на европейско ниво, че заслужава да се отнесе на по-висока инстанция – европейския съд.

 2. Има само едно решение на проблема. Заявявате спиране на услугата за плащане през мобилният ви номер. Оператора позволява подобни разплащания негласно. Подобна услуга би трябвало да се позволява изрично от потребителя.

 3. Днес получих такъв смс,реших да не отговарям със стоп …ще ме таксуват ли въпреки това,надявам се че ако не им пратя никакъв смс няма да ме таксуват

  1. Здравейте Георги.
   Хубаво сте направили като не сте отговорили.
   Въпреки това Ви съветвам да се свържете с оператора и да помолите да проверят дали не ви е начислена някаква съмнителна сума от 6 лв. и ако да, то тогава Ви съветвам да се свържете с фирмата предоставящата тази „услуга“ – Ен Ти Ейч Медия България и да поискате незабавно да ви спрат услугата и да Ви възстановят парите.
   Надявам се да съм бил полезен и Ви пожелавам успех.

  2. Предполагам, че вече си разбрал, че е трябвало да отговориш. Пускаш жалба до оператора и КЗП, задето си абониран за услуга, без да си я заявил. Това е забранено в закон (ЗЗП). Не че ще направят нещо, за да ти възстановят парите, но поне ще имаш после основание да съдиш въпросната измамническа фирма, ако имаш време, нерви и средства за това.

   @Автора на статията
   Разбира се, че си щял да имаш 6 лв към сметката, понеже ти си се „абонирал“ за 1 седмица. Пращането на СМС само спира автоматичното подновяване след изтичането на текущия абонамент, затова парите за първоначалния период са дължими. Друг е въпросът, че това е незаконно и че операторът също е отговорен, понеже по всяка вероятност е предоставил данните ти на престъпната фирма, която те е абонирала без твое знание дори, камо ли съгласие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.