Изображение

Сливодолското падало – Свежа разходка в Родопите

Сега ще ви занимаем със Сливодолското падало – малко известното, но пък много красиво място.

Това, както може да се досетите сами от името е водопад. Той е един от най-високите водопади на България и се намира в приказните Родопи и по-конкретно в дяла Добростан.

Сливодолското падало
Сливодолското падало

До Падалото се достига по екопътека криволичеща из територията на резервата Червената Стена (най-големият биосферен резерват в Родопите). Обявен е за резерват с обща площ 3029 хектара още през 1962 година с цел опазването на големия брой растителни видове, които растат в тази местност. А през 1977 г. е включен в списъка на биосферните резервати по програмата на ЮНЕСКО „Човекът и биосферата“. На територията на Червената стена са установени 645 вида висши растения, като 38 от тях са включени в Червената книга на България.

Ето и как да стигнете до там

Ако идвате откъм Асеновград и Бачково, отбивката на която трябва да спрете се намира на 3 км след паркинга на Бачковския Манастир, точно след първия тунел. Място за паркиране няма много, така че е малко на принципа, кой превари – той завари. Ето тук на това място можете да спрете (до рибарника):

Паркинг за Сливодолското падало

Прекосявате шосето и точно до изхода на тунела, ще видите и указателната табела за природната забележителност. Разходката до водопада е около 1 час или в зависимост от темпото на всеки един. Пътеката към Сливодолското падало е маркирана и изглежда като да е поддържана. На места са изградени дървени мостчета и стълби. Маршрутът през цялото време преминава през гориста долина, покрай кристалните води на потока. Има доста сянка през целият преход, което винаги е добре дошло в летните горещини.

Какво има да се види?

Цялостно разходката по пътеката към водопада е доста приятна и сравнително лесна като изключим последната четвърт преди да стигнете падалото. Тази част от прехода пътеката е доста по-стръмна и не е за всеки. Обаче щом стигнете водопада ще се уверите, че си е заслужавало.

Сливодолското падало е с височина на пада 50 метра, което го прави най-високият водопад в Родопите.
Според различни източници вероятно реката, образуваща падалото се захранва от карстови извори, а наситената с варовито вещество вода формира различни наслагвания на повърхността на интересните скални форми.

Срещу водопада на нещо като площадка може да намерите дървена пейка на която да поседнете, за да си починете и да се насладите на красотата на природната забележителност.
След като сте си починали и сте се налюбували на хубавата гледка, ако все още имате сили може да предприемете още едно стръмно изкачване, което ще ви отведе до горната част на водопада. От там ще ви се открие красива панорамна гледка.

Връщане е малко по-лесно и бързо и обикновено разстоянието се взима за около 40/45 минути.

Един съвет: както е обичайно при разглеждането на водопадите, най-добре е да отидете пролетта, когато реката е най пълноводна. А за по-екстремните туристи вероятно и зимата ще е доста интересен сезон за посещение.

Ето още няколко снимки от там:

 

Ето няколко местав района, където може да отседнете!
Booking.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.