Бележка

Поддръжка на велосипед и защо е важно

Здравейте драги читатели.

Днес ще пиша за спортна тема. Принципно не съм от хората, които говорят много за спорт (или пък го практикуват активно), но наскоро се сдобих с ново превозно средство, което да ползвам за пътуване до работа, а и за малко спортуване (да се поддържам в добра форма).
Да, предполагам вече се сещате, че става дума за велосипед.

И така, в днешната статия ще ви разкажа как да правите поддръжка на велосипед . Защото е важно колелото ви да е изправно, искате да ви е вярно по-дълго време и да избегнете главоболия ако сте на път или приятна разходка.

Поддръжка на велосипед

Макар, че може да ви прозвуча като голям експерт по темата – не съм. Просто много се поинтересувах преди да се реша на крачката да заменя автомобила с велосипед:

  • какво колело да вземa
  • с или без амортисьори
  • каква седалка трябва да имa
  • и разбира се, как се прави поддръжка на велосипед като цяло

Когато бях дете, а след това и като тинейджър също карах колело, но тогава разчитах на избора на велосипед, който са направили моите родители за мен, а за поддържане и ремонти се ползваха само майстори (в крайни случаи 😀 , а през останалото време се караше както може).

И така, без повече излишни приказки, ето как да извършвате поддръжка на велосипед вкъщи.

Почиствайте редовно

Едно от нещата, което помага да удължите живота на велосипеда си, това е да го поддържате чисто. Може да ви звучи като леко досадна задача, но пък е наистина важно. За почистване в домашни условия не ви е нужнa специфична техника и можете да го направите с гъба, сапунена вода и четка за зъби (ако имате някоя стара или ако не просто си купете специално за тази работа).

Ако все пак имате възможност и желание, може да ползвате и подходящ обезмаслител за веригите и всички части, които биват смазвани. Съществуват и уреди специално направени за почистване на вериги на достъпни цени.

Поддържайте налягането на гумите

Ако гумите ви не са с правилното налягане това може да повиши риска от спукването им. Разбира се може да си купите някоя ръчна помпа (това ви го препоръчвам, за да има с какво да напомпате спукана гума ако сте в движение), но най-добрият вариант е да имате вкъщи помпа с манометър, на който да виждате какво налягане вкарвате в гумата. Търсете буквите PSI на външната гума, за референция какво налягане трябва да предоставите.

В случай, че не желаете да се обременявате с покупката на помпа, винаги може да ползвате тази на най-близката до вас бензиностанция. Единственото неудобство е, че не винаги работят или са им точни манометрите.

Проверявайте си спирачните накладки

Износените спирачни накладки са не само непотребни, но и може да бъдат опасни за вашето здраве – буквално. Ако са износени много може да забавят спирането или да откажат съвсем. А това няма как да е хубаво, нали? 😉

Можете да разберете, че накладките са износени, ако вече не можете да видите жлебовете. Поставянето на нови спирачни накладки е много лесно. Струват няколко лева комплектът и се сменят с помощта на раздвижен ключ или на шестограм (имбус) в зависимост от вида на спирачната система, която имате.

Заглушаване на скърцащи спирачки

Ако чувате скърцане при спиране, това вероятно се дължи на замърсени накладки или на мръсни капли. За да заглушите дразнещото скърцане, просто почистете добре с вода и след това подсушете хубаво.

В над половината от случаите това разрешава проблема. Ако не помогне, значи имате нужда от настройка на спирачната система, което е най добре да направи специалист.

Затегнете спирачките

Ако спирачките са станали бавни и нестабилни – т.е. ако стиснете спирачния лост и се придвижва на повече от половината ход към кормилото преди да спрете – тогава е нужно да ги затегнете. Най-лесният начин да направите това е да завъртите регулатора на цевта от спирачния лост. Ако това не свърши работа, ще трябва да вземете раздвижният ключ и да освободите жилото на спирачката чрез отваряне на спирачната гайка. Дърпате я, за да я опънете и затягате наново гайката.

Ето и едно видео как се прави, за по-лесна визуализация.

Смазката е важна

Смазката на един велосипед е напълно задължителна, ако желаем да се возим комфортно и безпроблемно на любимото ни колело.

Аз ви препоръчвам да инвестирате в покупката на специален лубрикант за велосипеди. Използвайте го върху всички части на колелото, където металът има взаимодействие с друг метал (сиреч движещите се части), но не прекалявайте с количеството. Ако сложите твърде много това ще е предпоставка там да се полепва и събира боклук.

Провете си каплите

За да имате комфортно движение с колелото, без да ви криви на една страна велосипеда, трябва да имате прави капли. Хората които обичат да карат без ръце (като мен от време на време) разбират най-добре колко е неприятно това да отпуснеш кормилото и колелото да дръгне в нежелана посока, причината – изкривени капли.

За да разберете дали имате криви капли, трябва да обърнете колелото със седалката надолу и да завъртите колелата на свободен ход. Ако при движението те се кривят, значи имате нужда от изправяне. Това става сравнително бързо, но не е нещо, което любител може да направи, освен ако няма специалното за това оборудване. В сервиз могат да извършат тази услуга срещу малка такса.

Годишен преглед

Въпреки всичко, което може да извършвате за поддръжка на вашият велосипед, препоръчително е поне веднъж годишно да посетите специализиран сервиз, който да погледне общото му състояние. Колкото и да се стараем и да се самообучаваме, има неща, които експертите само с поглед могат да кажат дали са добре и дали има части за непосредствена смяна.

 

Общо взето това са важните стъпки, които да следвате, за да се радвате на здраво и добре работещо колело.  Това ще ви помогне и да спестите някой лев от непредвидени ремонти.

Наслаждавайте се на всяка разходка с колелото и не забравяйте да се пазите, защото много от шофьорите няма да го направят вместо вас. Носете каска и наколенки, а вечер се осветявайте добре с велосипедно осветление и светло-отразителни жилетки.

 

Ще се видим скоро в някоя друга публикация. 😉

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.