Статус

За малко…или колко несъобразителни са хората

След като днес за малко не ме блъсна кола докато пресичах улица с колелото, реших да напиша тази статия, за да дам повече гласност на проблема с движението, както по пътя така и по тротоарите.

Искате ли да разберете колко несъобразителни са хората?

Тогава останете с мен до края на публикацията…

KARTA_VELOALEI_STOQNKI-MAP_VELO

За Автомобилите

За последните 2+ месеца откакто съм активен велосипедист в Пловдив, съм бил почти блъснат от автомобили поне 4-5 пъти. Това е твърде често, за да не му се обърне внимание.
Знаех, че Пловдив е най-опасния град за шофиране (статистиките говорят), но не вярвах, че шофьорите могат да бъдат чак толкова невнимателни и отплеснати, както бе в днешния случай.
Да пресичам пред кола на пешеходна/вело пътека, шофьорът да ме вижда и въпреки това да не натисне спирачката, за да спре, е вече капака на всякаква невнимателност и даже си граничи с наглост. За мое щастие успях да реагирам на време, без да си станем близки с асфалтовата настилка.

Колкото и пъти да съм бил на косъм да бъда блъснат, е било защото водачът на превозното средство или не гледа в двете посоки преди да се включи или завива рязко, защото очевидно се е разбързал за някъде. Невниманието и прибързаността, драги колеги, не са оправдание да не се съобразявате с останалите участници в движението, било то други автомобили, колоездачи или дори пешеходци (и те не са света-вода-ненапита, но за тях след малко).
Най-редовният номер, е когато шофьорите излизат на „Т-образно“ кръстовище и гледат единствено от ляво дали не идва автомобил, но не им хрумва да се обърнат на дясно преди да отпуснат съединителя и да потеглят.  Не мога да ви опиша колко често ми се случва да бъда „засичан“ по този начин. Почти на дневна база.

Друг редовен номер е ,когато ползват вело алеята, за да избегнат трафика. Да, правилно прочетохте.
Ако сте от Пловдив, или сте го посещавали и сте слизали по бул. Васил Априлов от моста до УХТ, за да се включите на бул. Марица под моста, вероятно знаете, че платното е споделено между автомобили и велосипеди (в Пловдив са на няколко места). Дори има знак за ограничение на скоростта – 30 км/ч. Това което се случва обаче (особено в час пик), е че не малко водачи на леки коли „окупират“ изцяло вело лентата и дори понякога и тротоара, а това само по себе си мисля, че вече е сериозно нарушение.

Несъобразителни шофьори

Когато обаче съвестните граждани като мен, потърсят сметка на такива нарушители и несъобразителни „колеги“ за това, че им навлизат в пространството и не се съобразяват с тяхното присъствие, те обикновено започват да повдигат тон и се опитват да те изкарат виновния в случая.

Бих искал да отправя един апел към драгите господа и госпожи, част от ордените на реда, да съблюдават за повече такива нарушители, които следва да бъдат санкционирани. Редно е да спирате и глобявате тези, които не спазват закона за движение по пътищата, а не да спирате всяка втора кола за „контролна проверка“.
А вие колеги шофьори, дайте си малко повече време да се оглеждате като минавате покрай пешеходна/вело пътека, излизате от кръстовище или се включвате на по-главен път. И недейте да ни заемате лентата за движение, която и без другото не е твърде голяма.

За Пешеходците

Сега ще се върна малко на темата за пешеходците.
Ако си мислите, че само шофьорите на автомобили са невнимателни и несъобразителни, много се бъркате.

Моето най-редовно занимание като велосипедист е да „превъзпитавам“ съгражданите си, които толкова са забили глава и нос в земята, че не си правят труда да се огледат къде вървят.

Не вярвам някой съзнателен индивид да не познава знака за „вело алея“ или „забранено за пешеходци“. А дори и да не ги познава, почти навсякъде където е ексклузивно за велосипеди има надписи, че се забранява преминаването на пешеходци. Да не говорим, че вело алеите са асфалтирани и са оцветени в ясно различим червен цвят, за да може човек да се даде сметка лесно, че не ходи по стандартния тротоар. На повечето хора изглежда не им пука, че се движат по трасе предназначено за доста по-бързо движещи се от тях обекти.

IMG_20171017_181759-01 IMG_20171017_181804-01

Скъпи сънародници и съграждани, бъдете по-съобразителни внимателни, когато се движите по тротоарите. Вие също сте участници в движението по пътищата и като такива, е редно да имате култура на придвижване. Моля, не се движете по велосипедните алеи, освен ако не ви се налага да ги пресечете. Изключение правят хората, придвижващи се на едноколки, скейтборди, тротинетки, триколки или майки с колички (в крайните случаи, когато частта за пешеходци е в много окаяно състояние). Всички останали, нямат оправдание да присъстват на червената настилка, предназначена за колелета. Най-малко, вие сами се излагате на опасност, защото може някой велосипедист да не ви види и да ви блъсне. И ако това стане, не обвинявайте другиго освен себе си.

 

Спирам дотук!

Дано това достигне до повече от некоректните и несъобразителни хора, циркулиращи навън по улиците и тротоарите и да бъде повод да се замислят поне малко над написаното. Надявам се в най-скоро време хората да станат по-добри и осъзнати и да няма поводи да си викаме или да се огорчаваме заради случки като днешната.

Пазете се и пазете другите.

Ще се видим пак в следващата статия.

2 коментара относно “За малко…или колко несъобразителни са хората

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.