Люти чушки за зимата (мариновани)

Люти чушки за зимата (мариновани)

Времето за приготвяне на зимнина може и да е приключило, но това не пречи да си припомним как да си направим вкусни люти чушки в марината за зимата. Те са идеално допълнение към почти всяко ястие и отварят апетита. 😉
Прочетете следващите редове, ако искате и вие да си направите вкусни мариновани чушлета или пък да сравните нашата рецепта с някоя от вашите.

Люти чушки (мариновани)

Нещо любопитно…

Може и да не знаете, но всъщност лютите чушки са плодове. Да, добре прочетохте – са плодове на тропически храсти от рода Capsicum.
Това, което прави чушките люти е фенолното съединение капсаицин. То всъщност е налично и в обикновения пипер (пр. Камби), но при любимите ни лютивки съдържанието е 20 пъти повече.
Също така при всички люти чушки лютивоста се измерва със специална мерна единица наречена Сковил (SHU). Някои видове люти чушки имат толкова високо число сковил, че дори докосването до тях може да ви предизвика кожно раздразнение.
Най-лютивите чушки в света са от сорта Carolina Reaper, които притежават над 2 200 000 SHU. За сравнение една обикновена камба има около 1000 SHU.

Нашата рецепта обаче не съдържа непоносимо люти чушки (освен ако не желаете да си я направите с такива 🙂 ).

Люти чушки (мариновани)

Необходими продукти (за 1 буркан):

• 200-230 г люти чушки – шипки, рибки или друг вид
• 2 с.л. захар (аз предпочитам кафява)
• 5-6 с.л. винен оцет 6%
• 2-3 с.л. олио или шарлан
• 1 с.л. сол
• 5-6 скилидки чесън
• копър, дафинов лист, кимион и морков

Люти чушки (мариновани)

Как да ги приготвим

Всеки може сам да прецени с какво да започне, но аз предпочитам първо да измия и да опукам чушките на котлон или на скара, в зависимост от количеството, което ще затваряте. Понеже аз затворих няколко буркана изпекох чушлетата на скара. След това всички ги затворих в йена глас, за да се задушат леко (помага за пълненото в буркана).
Ето как да си подготвите буркана с маринатата. Слагаме захарта, солта, оцета и олиото. След това пускаме няколко скилидки чесън, малко копър и кимион (на зърна) на око и няколко резенчета морков. След това запълваме буркана с изпуканите люти чушки и 1 дафинов лист. Може да си помогнем с лъжица, за да стане реденото по-лесно. След като ги наредим слагаме върху тях още няколко скилидки чесън и моркови и още малко копър. Допълваме бурканчето с вода, но гледаме да не прекалим. Горе-долу до гърлото, където се стеснява буркана. Аз ползвах буркани от лютеница, от онези едновремешните и станаха супер. След като ги затворите може да ги стерилизирате, като ги изварите за около 10-на минути. Така ще ви издържат по-дълго.

За завършек

Накрая за край на тази кратка статия-рецепта, ще ви дам малко хранителна информация за любимите ни люти чушки (за 100 гр.). Както виждате те са богати на витамини и минерали и не съдържат холестерол. Така че, може би трябва да хапваме от тях по честичко. 😉


Калории (kcal) 39
Общо мазнини 0,4 g
• Наситени мазнини 0 g
• Полиненаситени мазнини 0,2 g
• Мононенаситени мазнини 0 g
Холестерол 0 mg
Натрий 9 mg
Калий 322 mg
Общо въглехидрати 9 g
• Баластни вещества 1,5 g
• Захар 5 g
Белтъчини 1,9 g
Витамин А      952 IU    Витамин C    143,7 mg
Калций            14 mg     Желязо          1 mg
Витамин D      0 IU        Витамин B6  0,5 mg
Витамин B12  0 µg        Магнезий      23 mg

Люти чушки (мариновани)


ping fast my blog, website, or RSS feed for Freebgtop-logo-80x15

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.