Видео

Любими YouTube канали (част 1)

YouTube канали за филмография, фотография и… нещата от Живота

В дигиталната ера, в която живеем всеки ден сме залети от огромно количество информация и визуална медия. Аз, също като не малка част от младото поколение, харесвам да гледам видео съдържание и да се самообучавам чрез видеа от избрани YouTube канали.

В тази статия ще ви изброя моите любими YouTube канали и ще ви разкажа малко повече за тях, как ги открих и защо ми харесват. Кой знае, може пък някои от тях да допаднат и на вас.

YouTube

Ако погледнете списъка с канали, за които съм се абонирал в YouTube може би ще се уморите да скролирате, защото реално имам над 100 абонамента, но в тази статия ще ви изброя тези, които най-често гледам и с нетърпение очаквам да пуснат следващото си видео.

Ето ги и тях:

Peter McKinnon


Нека ви представя любимия си ютюбър – Питър Макинън.

Питър е канадец, който живее в покрайнините на Торонто, но пътува по целия свят щом му се отвори възможност. Има 1 870 845 абонати и 92 968 600 показвания. И забележете, всичко това е постигнал в рамките на… 1 година. :О

Той е човекът, който най-много ме вдъхновява от всички творци публикуващи в YouTube. С нетърение чакам всеки следваш негов видеоклип. Има нестихващ ентусиазъм, много добро чувство за хумор и е един от най-усмихнатите хора, които съм виждал във видео платформата на Google.

В канала му ще откриете както влогове, така и видеа от пътувания и много съвети за фотография и видеография. Питър е самоук, но смея да твърдя, че е много добър в заснемането на видео и допринася много за това все повече хора в YouTube да правят клиповете си „по-кинаджиски“.

Casey Neistat

Кейси е американски влогър и филмов продуцент. Активен е в YouTube от 2010 година и в момента има 9 108 055 абоната и над 2 100 000 000 гледания.

Кейси е от онези „ютубъри“, които не се притесняват открито да изказват мнение по каквато и да е тема. Много е забавен и има отличителен стил на заснемане, който много ми допада. Едно от нещата, което го отличава е способността му едновременно да управлява електрическият си скейтборд, да снима с камера и много често да пие смутита и всичко това докато се движи с около 35 км/час между колите в трафика на Ню Йорк.

Ако сте гледали влогове на хора от зората на YouTube сигурно знаете колко скучни могат да станат в даден момент. Кейси променя представата на хората за добър влог кат внася в платформата свежест със своите умения при монтажа на клипове.

Matti Haapoja

За Мати разбрах съвсем случайно от един друг ютюбър. Той е финландец, който живее и работи със семейството си в Канада. Мати има 336 612 абонати и 13 289 229 показвания, коет го прави доста голям ютюб творец.

Когато разбрах за Мати, канала му се казваше TravelFeels, но в момента може да го намерите просто като изпишете името му в търсачката – Matti Haapoja.

Мати се е занимавал дълги години с фотография, а след това и с рекламни видеа за големи компании. Благодарение на дългогодишната си работа в тази сфера е научил доста и сега предоставя цялото си знание на зрителите.

Chris Zahariev

В България влогърството и ютубърите все още не са много разпространени, но това не означава, че няма хора, които да влогърстват. Ами Крис е от тези малкото, които го правят и то доста добре. В момента има над 55 000 абоната, които продължават да растат.

Крис Захариев е от София и е на 19 години. Той е младеж, които определя себе си като човек, който прави това, което обича и обича това, което прави. В момента учи режисура в НАТФИЗ и може би затова и умее много добре да заснема своите клиове за YouTube канала си.

Това което ми харесва в него е позитивизмът му и социалните послания, които прави в своите клипове. Ето и един цитат от интервю с Крис:

„Искам по някакъв начин да вдъхновя всеки един зрител, който попадне на моите видеа. И независимо дали е забавен скеч, гледам да вкарвам някакво послание, нещо което може да накара хората да се замислят. Защото според мен това е по-трудното. Човек лесно може да накара някой да се засмее, но ако може да го накара да се замисли за нещо важно, според мен тогава това е истинска победа.”

Seth’s Bike Hacks

Ако и вие сте запалени по велосипедите и YouTube като мен, най-вероятно знаете и за Сет. Той е един от пионерите във видеата с колелета в YouTube и освен това е може би най-следвания маунтан байкър с над 635 000 абоната. Сет е бивш уеб дизайнер и програмист, който решава да прекъсне успешният си бизнес, за да записва видеа с планински велосипеди. В момента това е основното му занимание и в интерес на истината е доста добър в него.

Освен че може да видите клипчета от негови спускания по американските планини, в канала му ще намерите и полезни техники, велосипедни хакове (както подсказва и името на канала) и всякакви други интересни видеа, като например експерименти или ревюта на велосиеди.

D4Darious

Дариъс Брит или по-известен като D4Darious е американски ютубър, чиято задача е да ни научи как да станем по-добри оператори и филмови продуценти. Дариъс може и да няма толкова абоната колкото Кейси, но 251 801 не е никак малко.

Изучавал е филмово изкуство в Университета на Аризона, но не поддържа тезата, че за да си добър в тази професия е напълно необходимо да посещаваш университет. Все пак канала му е пълен с видеа на тема как да станете по-добри режисьори, сценаристи или оператори.

В YouTube канала на Дариъс може гледате всякакви клипове с препоръки, серии с видеа на теми като сценарии и режисиране на актьори и мнения за кратки филми.

 

Ами толкова от мен засега. Дано ви е допаднала темата и да съм ви запознал с някой YouTube канал, който да ви е вдъхновил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.