Видео

Крушунски водопади – мини разказ в снимки

Измина месец от последната публикация,  ами се струва сякаш е минала цяла вечност от както за последно се срещнахме на дигиталните писателски редове. Затова спирам с излишните приказки и се залавям да ви разкажа накратко за следващото прекрасно място, което посетихме с Яна наскоро, а именно – пленяващите Крушунски водопади.

Сигурен съм, че доста от вас са чували за тях, а може би други дори са и ходили, но за тези от вас, които не сте били – отидете, заслужава си.

Крушунски водопади

Преди няколко години бях на това прекрасно място с един много добър и близък приятел, където заедно направихме една култова снимка (може би сте я виждали в някой от профилите ми в мрежата), която нарекохме „Селфи на селфито“. Тогава останах очарован от невероятната гледка и най-вече от изградената екопътека, която се виеше между различните участъци на водопадите благодарение на 15-те си мостчета. Чувството да минаваш на сантиметри до падащата ледена вода и да прекосяваш над прагове и басейнчета, богати на растителни и животински видове е страхотно.

Селфи при Крушунски водопади

За съжаление в момента не е възможно (или поне не беше, когато ние бяхме там. Ако имам грешка поправете ме.) да се насладите напълно на описаното усещане, тъй като в края на миналата 2015 година станал инцидент в участък от трасето заради срутване. От общината на с. Крушуна твърдят, че работят по темата за изграждане на ново на красивата пътека, а дотогава може да се радвате на водопадите малко по-отдалеч – от една рампа в началото на трасето.

Докато новата пътека се изгражда, можете да се разходите по полегатия хълм до местността извора и да видите от къде извира реката превръщаща се в приказни каскади.
Пътеката нагоре е доста лесна за изкачване, а на върха освен мястото,  което извира реката ще намерите и малка поляна с пейки за отдих. В края на поляната пътят се разделя на 2 – едната пътека е към извора,  а по другата може да се доближите до горната точка на най-високия водопад от система. Внимавайте да не се подхлъзнете, защото падането е от височина 20 метра.

Крушунски водопади

Очарователните Крушунски водопади са част от Деветашкото плато, също както е и Деветашката пещера, за която ще пиша в следващата публикация.

Ние препоръчваме да останете с нощувка, ако имате желанието и възможността, тъй като района е изключително красив и пълен със забележителности – пещера Стълбица, пещера Гарваница, пещера Водопада, Бонинска пещера и разбира се Ловеч със своя Вароша. За най-голямо удобство можете да отседне в някоя от къщите за гости в с. Крушуна или в с. Кърпачево. Повече информация за настаняване може да намерите тук. Препоръчваме да посетите и фейсбук страниците на Крушунските водопади и Сдружение Деветашко Плато, където може да видите още снимки от други посетители и ще намерите полезна информация от всякакъв вид.

Ще завърша с още няколко снимки едно много приятно видео на водопадите заснето с 4К видео камера.
До скорошни срещи.

Ето няколко места в района, където може да отседнете!
Booking.com

One thought on “Крушунски водопади – мини разказ в снимки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.