Връзка

Коя е най-добрата GPS навигация

Вероятно сте се чудили коя ли е най добрата навигация за телефон…

Все пак има толкова голям избор на GPS и навигационни приложения, налични в Google Play Store.
Не всички карти обаче са създадени еднакво и някои са по-надеждни спрямо други.

Не се тревожете, ние сме тук за вас и затова създадохме списък с най-добрите приложения за навигация и картографиране, които можете да свалите и тествате. Много от тях ще работят офлайн, както и онлайн, така че не е нужно да се притеснявате, ако нямате връзка за данни през цялото време (при условие че планирате малко в аванс).

Прочетете до края, ако искате да разберете коя е нашата любима навигация.

GPS навигация

Навигацията е една от основните съвременни функции, които смартфоните ни предоставят. Това всъщност означава, че ако имате смартфон (с останала батерия 🙂 ) и не сте сигурни на къде да поемете, можете просто да отворите приложението за навигация на телефона си, да зададете крайната дестинация и след това просто да последвате инструкциите на приложението.

И въпреки че, за да не насладите на максималната ефективност на вашата GPS навигация е необходимо да сте свързани с Интернет, например за информация относно трафик или разписания, повечето приложения, които могат да бъдат намерени в Play Store предлагат възможност и за работа офлайн (стига да имате памет да съхраните картите).


Google Maps
Свалете от Google Play

Да, знаем, това е очевидно. Но не можем да направим списък като този, без да споменем Google Карти.

Ако сте с Android, нищо друго не се доближава до лекотата на използване и интеграция с операционната система.

Google Карти предлага такъв солиден набор от функции, които много хора няма да трябва да търсят другаде. Заедно с навигация завой-по-завой, множеството опции за преглед, подробна информация за маршрути, актуализации на трафика и всичко друго, което бихте очаквали от уважаващо себе си приложение за навигация, Google Карти наистина предлага почти всичко. Приложението е безплатно и можете дори да изтеглите карти офлайн за временно ползване (макс. 2 ГБ големина за всяка офлайн карта). Само имайте предвид, че Google запазва тези карти до 30 дена от последната връзка с Интернет.

Google Maps навигация


OsmAnd Maps & Navigation
Свалете от Google Play

Понякога имаме нужда не само от навигация, например искаме да видим детайлно карта или да определим конкретен маршрут.
OsmAnd предоставя много хубава и подробна карта (включително и топографска). Това е добре, за да видите какво има около вас или да покажете място, за което говорите, на приятел.
Един от големите плюсове на тази навигация е, че тъй като работи въз основа на данни от OpenStreetMap, може да виждате трекинк и офроуд маршрути.

OSM предоставя карта, която може да се редактира от всеки; точно като уеб-базираната енциклопедия Wikipedia.Използването на редактируема карта ви позволява да коригирате грешки, които може да откриете при ползването й. 

Също като повечето приложения от този списък и OsmAnd  предоставя възможност за офлайн навигация. Може да си свалите картите на конкретен район или държава директно през приложението.

OsmAnd навигация


Here WeGo Maps
Свалете от Google Play

Първоначално разработена за платформата Windows Phone от Nokia, тази навигация е безплатна и предлага упътвания за шофьори, пешеходци, велосипедисти и пътници на обществения транспорт.

Приложението разполага и с информация за трафика в реално време, близки точки на интерес, възможността да споделяте местоположението си (или местоположението на интересна точка) с приятели и членове на семейството, както и възможност за изтегляния на карти в офлайн режим за моментите, когато нямате връзка за данни.

Ако търсите добре проектирано, цялостно приложение за офлайн картографиране, Here е едно от първите, които трябва да опитате.

Here WeGo навигация


Maps.me
Свалете от Google Play

Maps.me е безплатна навигационна програма, която се фокусира върху офлайн навигацията. Това приложение ви позволява да изтегляте цели градове (или части от градове) за моментите, когато трябва да редуцирате ползването на данни или нямате достъп до Интернет.

Maps.me използва OpenStreetMap за своите офлайн карти.Приложението предлага насоки от вида „завой по завой“ и изчерпателен списък с интересни обекти – включително информация за близки места с Wi-Fi и тоалетни. Имайте в предвид, че тази навигация не предлага информация за трафика в реално време, тъй като в крайна сметка е офлайн апликация.

Maps.me навигация


Sygic
Свалете от Google Play

Това е може би едно от най-популярните офлайн навигационни приложения за Android.. Приложението предлага карти с висока разделителна способност за повечето страни по света. И тъй като е задвижвано от TomTom, можете да бъдете уверени в точността и качеството на посоките.

Приложението е полезно както за шофьорите така и за пешеходците. Водачите на автомобили могат да се радват на предупреждения за ограничения на скоростта, известяване за камери за скорост, информация за цената на горивото и дори препоръки на места за паркиране. А пешеходците се възползват от навигацията за пешеходна зона и офлайн местоположенията на популярни забележителности, туристически атракции, хотели и др.

Sygic работи само с GPS като по този начин се лишава необходимостта от връзка с Интернет. Наскоро приложението стана със свободен достъп, което означава, че предлага много карти безплатно. Въпреки това допълнителни функции като информация за трафика в реално време, редовни актуализации и допълнителни навигационни гласове се предлагат на допълнителна цена.

Sygic навигация


Waze
Свалете от Google Play

Waze е технически собственост на Google, но това „социално“ приложение за навигация е напълно отделено от Google Карти. И докато Google Карти е стандартно приложение за навигация, Waze е фокусирано върху шофирането, което означава, че предлага някои много готини функции, като например потребителски съобщения за цените на горивата и навигиране до паркинги близо до вас.

Приложението разполага и със солидна общност от потребители и използва тази общност за събиране на данни за трафик и инциденти в реално време използвайки съобщения от потребители за инциденти, затваряне на пътища, скоростни камери и полицейски капани.

Waze навигация


И накрая както ви обещахме, ето и нашият фаворит – OsmAnd Maps & Navigation

Харесваме него най много, защото ни позволява да се ориентираме по-лесно когато сме на походи в планината и като цяло сред природата.
Дава много детайлна информация и освен това има възможност да си добавяте разни разширения към основното приложение, като например информация за паркинги, уикипедия данни за различните точки на интерес или пък морски и ски карти. Освен всичко това има възможно за GPX запис на маршрута по който сте минали.

И един съвет от нас. 😉
Която и навигация да изберете, не се доверявайте на сляпо на инструкциите, а си проверете маршрута преди да тръгнете, за да не се окажете в неприятна ситуация.

 

Ако имате интерес към още технологични теми, споделете с нас в коментарите за какво бихте искали да прочетете.

До нови срещи в Разкази за Живота.

One thought on “Коя е най-добрата GPS навигация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.