Идеалната Поръска към всяко ястие

Идеалната Поръска към всяко ястие

Всяка порция, която ядем колкото и да е хранителна може да стане още по-хранителна с прибавянето на една вкусна и лесна поръска към нея.

Всеки може да си я направи в домашни условия с леснодостъпни и не толкова модерни „суперхрани“ 🙂

Супер Поръската
Супер Поръска – най-добрия приятел на всяко ястие

Съставките на тази поръска наистина са суперхрани, само че няма да ги намерите под тази категоризация, защото модерните суперхрани са силно маркетингово позиционирани от някого като такива…

Знаете ли кога една храна може да се нарече суперхрана?

Когато отговаря на следните изисквания:

  • Да е била неизвестна до сега в този регион/държава;
  • Да идва от другия край на света;
  • Да е изключително скъпа (за да има някой, който да печели от вноса й);
  • И разбира се да е много богата на хранителни вещества, който да са полезни за организма ни.

Това, което обикновено се пропуска да ни се каже е, че има познати и разпространени и в нашия край суперхрани, които сме свикнали да виждаме по пазарите и пренебрегваме по същата причина.
Истината е, че най-полени за организъма на човек са храните, с които той е запознат и навикнал – тези, който ги има в родния му регион и такива каквито и предците му са консумирали.

Това не е ли успокояващо? Мисълта, че можем да се храним здравословно и пълноценно с добре познати и преоткрити от нас храни?!

Храни, които са добре известни у нас и същевременно богати на ценни съставки са слънчоглед, орехи, лененото семе, конопено семе, сусам и подобни.От зеленолистните зеленчуци първенци са магданоз, спанак, лапад, киселец, коприва и подобни. От бобовите култури и варива много богати на макро и микронутриенти са леща, боб, пълнозърнест ориз, нахут, грах, царевица и те така нататък.

Предполагам вече добихте идея, че можем да хапваме полезно с познати за нас храни и да ни е вкусно отгоре на всичко 😉

За това нека ви предложа един вариант на Поръска, с която можете да обогатявате всяка порция, която консумирате била тя салата, супа или основно ястие, че даже и някой вкусен десерт!

За целта ни трябват следните съставки:

  • 20 гр. черен сусам;
  • 20 гр. ленено семе;
  • 20 гр. слънчогледово семе;
  • 10 гр. джинджифил сух.

Можете да замените слънчогледа с орехи, конопено семе или каквато ядка предпочетете, а джинджифилът с друга суха подправка по ваш вкус.
Няма ограничения в избора на съставки идеята е да ви е вкусна Поръската и разбира се пълноценна добавка към храната.

Много важно при семената е да се разпука обвивката им преди консумация, за да могат да се извлекат полезните им съставки от храносмилателната ни система – това важи за по-дребните семена като сусам, мак и най-вече ленено семе, големите ядки могат да се смелят от зъбите. Ако хапваме семената цели обвивката им ги защитава и не могат да се смелят нито в стомаха нито в червата ни 🙂 (за това и цели ще напуснат храносмилателната ни система).

За доброто разпукване на обвивката на семената ползваме кафемелачка или силен чопър. Тъй като аз имам кафемелачка ползвам нея. Слагаме в нея първо сусама и го смиламе. Изсипваме в подходящо бурканче с добре затваряща се капачка. После смиламе подред лена и слънчогледа и добавяме към сусама. Накрая прибавяме и едно пакетче джинджифил за приятен аромат, лека пикантност (съвсем лека) и подсилване на имунната система.

Поръската от семена
Поръската е от семена:


В крайна сметка имаме готово бурканче с полезна и вкусна Поръска, която разбъркваме добре, за да се омесят съставките и е готова за поръсване на всички ястия и порции. Аз и съпругът ми най-много обичаме да си поръсваме салатите с нея, препоръчваме ви да опитате различни варианти и да намерите вашият най-любим 🙂

Най-добре е бурканчето да се съхранява на хладно място без пряка слънчева светлина като за това хладилника е идеален вариант.

Ето так изглежда разбърканото бурканче с Поръската:

Поръската готова за поръсване
Поръска


Споделете идеята с любим човек и консумирайте заедно 😉  За да е двойно полезно и вкусно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.