Бележка

„Дефиле на Младото Вино“ в Стария Пловдив

Чували ли сте за Фестивал „Дефиле на Младото Вино“, който се провежда ежегодно в стария Пловдив? А успявали ли сте да отидете на него?

Ленеа ВИ Мараш
Меандра ВИ Мараш
Шишарка
ВИ Карабунар

Е, добре, ако сте сред тези, които са посещавали „Дефиле на Младото Вино“ тогава имате представа за какво ще ви говоря, но ако не сте сред тези „късметлии“… е тогава имам един Разказ за вас!

Та историята започна преди няколко години, когато случайно научих от баща ми за някакъв форум, на който можеш да дегустираш разнообразни вина на различни български винопроизводители.

Научих още, че форумът се състоял в Стария град на Пловдив и очевидно не била добра идея за жените да го посещават на токчета, защото изкачване и спускане по калдъръма на Сахат тепе след всичката винена дегустация е трудна и опасна „задача“ за тях.
Взех си бележка и реших следващата година да го посетя и да отида обута с маратонки, кецовe или други обувки, но задължително равни и удобни 🙂

Изтърколи се една година и наближи време за „Дефилето“. Тук е мястото да поясня, че фестивалът се провежда всяка есен след пускането на божолето на пазара, което е третия четвъртък на месец Ноември (давам линк с кратка информация за божолето). Обикновено „Дефилето“ се провежда в същия уикенд или на следващия като започва от петък на обяд, продължава събота и приключва неделя привечер (официалният час на приключване всеки от дните е 18 ч.).

Както казвах наближи време за Дефилето и се организирахме семейно да го посетим. Сложих удобните обувки и тръгнах без очаквания към събитието, но с голям интерес.
Оказа се, че винопроизводителите са разпръснати из целия стар град, и за да ги обиколиш всичките те очаква голяма разходка (което е малко непосилна задача за един ден, особено ако си отделяш време и дегустираш виното с наслада). Обикаляхме, дегустирахме, насладихме се на преживяването и накрая се прибрахме румени и засмени и с позамаяни глави.
В крайна сметка първото ми посещение на Дефилето ме очарова и заплени до такава степен, че очаквах с нетърпение всяка година да дойде края на ноември, за да го посетим.

След като и съпругът ми се „докосна“ до събитието стана негов верен почитател! Оцени прекрасните вина, които дегустирахме, остана очарован от старовремските къщи и красивите им дворове, в които се предлагаха те и се наслади се на двудневните ни разходки сред спокойствието и тишината на тепето.

Самите дегустации протичат в различни къщи от стария град и техните дворове като сред тях има и галерии и музеи и странноприемници. Винопроизводителите са разположени в различни стаи на къщата (или части на двора) и излагат за дегустация своите най-нови тазгодишни млади вина и също така отбрани отлежали купажи и други специални селекции.

Santa Maria
ВИ Логодаж
Santa Maria corк
ВИ Съединение


За да можеш да дегустираш дадено вино трябва да дадеш жетонче, като тези жетони се продават на всяко място за дегустация. Тук искам да поясна, че цената на тези жетони е символична… ама наистина символична (за хубаво или не, такава е!) 😉
Всеки жетон се равнява на дегустация и тяхната предназначеност е да измери интереса на посетителите към дадена винена къща, след тяхното преброяване. Също така всеки посетител може да попълни анкетна карта, с която да класира най-добрите вина според вкуса си (която служи за статистика, и с която се участва в томбола).
Ако искате да видите пълните статистически данни за „Дефиле на младото вино“ 2015, можете да прочетете този пост на фейсбук страницата им.
След приключване на фестивала се извеждат класации за най-добри вина, раздават се медали и почести на винарите 😉 А хубавото за посетителите е, че участват в томбола с анкетната си карта и могат да спечелят бутилка вино. Аз имах удоволствието да съм сред спечелилите миналата година, и даже ми дадоха възможност да си избера вино от тези, които бяха отредили за целта.

„Дефиле на младото вино“ включва и атракционни програми за посетителите, сред които има немалък брой чужденци. Тези програми включват танцови и фолклорни формации, които добавят допълнително очарование и дух към събитието. А ето и няколко прекрасни кадъра, заснети от професионалното око на Borja Bobby Art (Борха Боби Арт) – моят любим съпруг 🙂

Ансамбъл "Тракия" на "Дефиле на младото вино"
Ансамбъл "Тракия" на "Дефиле на младото вино"
Ансамбъл "Тракия" на "Дефиле на младото вино"
Ансамбъл "Тракия" на "Дефиле на младото вино"
Ансамбъл "Тракия" на "Дефиле на младото вино"


Искам да отбележа, че има и други вино форуми (Винария – в Международния Панаир на Пловдив, Ди Вино Тейст – в НДК и още много други), които също си заслужават да се посетят, но няма такъв, който да предложи дегустация на вино, съчетана с калдъръмена разходка из възрожденските къщи на един от най-старите ни градове (а и в Европа), съпроводена от музиката на тъпани и гайди и фолклорни български песни. Усещането, което ще получите не може да се пресъздаде нито в големи палати, нито в затворени помещения и конферентни зали.

За това заповядайте и вие да усетите магията на „Дефиле на младото вино“ в стария град на Пловдив, но помнете, че е добре да си отделите два дена за фестивала, за да му се насладите без да бързате. Ще се радвам да ви видя там и да споделите вашите впечатления от събитието 🙂

А аз ви оставям и се хващам на хорото, за да се насладя на музиката и ритъма на прекрасните ни български песни и народни танци! 😉

Фолклорен ансамбъл "Тракия"
Хванах се и аз на хорото ;)
Прекрасни гласове на жените от ансамбъл "Тракия"


До нови споделени срещи в Разкази за Живота!

П.П. Всички прекрасни снимки са дело на Borja Bobby Art


ping fast my blog, website, or RSS feed for Freebgtop-logo-80x15Booking.com

2 коментара относно “„Дефиле на Младото Вино“ в Стария Пловдив

  1. Тазгодишното издание на Дефилето на Младото Вино ще се проведе от 24-ти до 26-ти ноември. Мястото е известно – Пловдив, Стария град.

    Програма и повече информация можете да откриете на официалната страница на Дефилето:
    http://wineshowplovdiv.events/

    Винени поздрави на всички! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.