Галерия

Деветашката Пещера – разходка сред прилепите

Здравейте драги читатели. В тази статия ще продължа да описвам част от Деветашкото Плато. Както си спомняте преди около месец писах за Крушунските Водопади. Днес ще ви разкажа за Деветашката Пещера.
Ще ви обясня малко за нея, как да стигнете, някои любопитни факти и ще ви покажа много кадри от това прекрасно място.

Малко факти и проучвания

Деветашката пещера се намира в Ловешка област, между две села – Дойренци и Деветаки, на брега на река Осъм и е открита през 1921 г. Нейната обща дължина е 2442 m, площта – 20 400 m², а височината – 60 m. Главната галерия на пещерата е добре осветена, тъй като на тавана й са разположени седем естествени отвора, наричани от местните „окната”. На около 40 m навътре от входа има просторна зала с площ 2400 m². Вътре в пещерата има два клона, през единия от които протича рекичка, а другият е сух и топъл. Има красиви сталактити и сталагмити. Зала в пещерата носи името „Олтара“. В нея при разкопки от Регионалния исторически музей, Ловеч са открити някои от най-интересните останки от времето на неолита по българските земи.
Освен с археологическите находки пещерата е известна и с многообразието от обитатели.
Заради размножителния период на населяващите пещерата бозайници през юни и юли изцяло се затваря за посетители. Там обитават 12 вида защитени земноводни, от които някои са записани в Червената книга на България и в Световният червен списък на застрашени видове.
Деветашката пещера е дом на над 15 вида прилепи и е сред трите най-важни убежища в Европа за хибернация на крилатите животинки. Там зимува колония от над 35 000 екземпляра.

Знаете ли че…?

В миналото пещерата е била използвана за съхранение на храни от държавния резерв. След това е засекретен военен обект. През 1950-те е години е използвана за съхранение на петрол, а големите цистерни и стоят близо до входа на пещерата до началото на XXI век.
През 2011 г. в Деветашката пещера се снимат някои от по-мащабните сцени на м Непобедимите 2. За целите на снимките екипът на филма изгражда реален мост над река Осъм (предишният е бил разрушен преди години), който впоследствие оставят като „подарък“ на местните жители, тъй като по време на снимките еколози и природозащитници протестират срещу нарушаване на спокойствието на защитените видове, обитаващи пещерата.

_BBA8876_stitch

Как да стигнете?

Разположена е на около 7 km от Летница и на 15 km североизточно от Ловеч, близо до село Деветаки, на източния бряг на река Осъм. Достъпът до пещерата е по пътека, дълга над километър, която започва малко след отбивката от пътя Ловеч – гр. Левски за село Деветаки в източна посока, но при дъждовно време е затруднено стигането до паркинга и моста. Има и алтернативен път , който е подходящ дори за малки деца и възрастни хора, тъй като не е стръмен. Той води до паркинг на около 50 m от пещерата – пътят към него е малко след отбивката за село Деветаки (посока Ловеч – Левски).

Снимки и лични впечатления

Ето малко снимки от това, което видяхме там. На мен ми беше второ посещение, но пак останах изумен от красотата на мястото. А Яна остана с отворена уста. 
За наше щастие денят беше много дъждовен и това доведе до наличието на изключително малко туристи в пещерата (а това е вече рядкост), което ни позволи да се насладим максимално на красотата нова място и на спокойствието което лъха от него.
Ние се разходихме само в светлата част на пещерата. За по-големите ентусиасти на пещерните разходки има възможност да се влезе и в тъмната част, но да ви предупредим, че е трудно проходима заради теченията и реките в нея. За да я обходите, ви е необходима сериозна екипировка, която включва лодка и здрави въжета.

Видео

Както написах и по-нагоре, когато посетихме деветашката пещера валеше много. И тъй като има множество отвори на тавана на пещерата, водата свободно падаше и се стичаше от тях. Беше красиво и успокояващо и затова не се сдържах да не заснема едно малко видео.

Ето няколко места в района, където може да отседнете!
Booking.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.