Изображение

Да посадиш дърво

Човек не е истински пълноценен докато не е посадил дърво


Често чувам хората да казват, че искат да се случат промени и да живеят по-добре. Казват, че искат децата и внуците им да израснат в по-чист и екологичен свят.
За да стане това обаче, промяната трябва да тръгне от нас самите. Както е казал самият Махатма Ганди:

„Бъди промяната, която искаш да видиш в света.“

В тази статия ще ви разкажа за една прекрасна акция която бе организирана този уикенд – Национална кампания „Да залесим България“.

Да залесим България


На 14 и 15-ти Април се проведе еко кампания за залесяване в над 10 български града. Мероприятието беше организирано от Фондация „Изкуството да живееш“, в сътрудничество с Министерство на земеделието, храните и горите. Градовете които взеха участие в тази кауза бяха София, Пловдив, Варна, Каварна, Търговище, Шумен, Хасково, Свиленград, Силистра, Русе, Ловеч, Плевен, Троян както и още няколко други.
Посадъчният материал, инструменти и насоки бяха осигурени от местното горско стопанство по район, вкл. разрешение за работа на конкретно определен терен.
И тъй като ние живеем в Пловдив, се включихме на местно ниво да помогнем с труд. Бяхме организирани за неделя 15-ти април, на сборен пункт паркинга на Хотел Трансинг (над хижа „Здравец“) в 10:00.
Ние, заедно с още една приятелска двойка пристигнахме малко по-рано на уреченото място, което ни даде възможност да закусим и да се раздвижим в подготовка за работата, която ни очакваше.
Към 10:00 вече се бяхме събрали около 10-на коли с хора и организаторите заедно с няколко човека от горското стопанство пристигнаха. Събраха ни, раздадоха ни инструменти и дадоха инструкции как ще протече работата.

Първите пристигнали да засадят дърво

Горските предварително бяха подготвили терена, на който ще засаждаме дърветата.
Целта ни беше на един склон в непосредствена близост до паркинга, да направим тераси с мотики, които да помогнат за задържането на влага. Няколко човека (основно мъже) бяха нагърбени със задачата на пробият дупки в земята със специални инструменти. А във всяка дупка се посаждаше фиданка на дърво – Бял Бор.

Започнахме работа и за отрицателно време успяхме да направим петнайсетина тераси, които залесихме с борчета.
Като цяло работата вървеше много бързо, тъй като постоянно прииждаха хора да се включат в инициативата. Според мен бяхме около 100-на човека + няколко деца и 2 кучета.

За приблизително час и половина целият склон беше залесен и хората се запътиха към второто за деня местоположение, подготвено за засаждане на дървета – на около 1 км над хотела.
Там теренът беше по-равен и работата продължи със същото темпо и с много смях и усмивки. Към 14:00 цялата работа беше свършена и всички се запътиха към колите.
Като награда за положения доброволен труд , на всеки участвал беше подарен корен кедрово дърво.
След разговор с организаторите разбрахме, че всъщност организират често подобни събития. Много благородно от тяхна страна.
Ако и вие, нашите читатели, желаете да посадите дърво може да се включите в следващата такава акция. Повече информация за подобни инициативи може да намерите във фейсбук страницата на The Art of Living.

Ще се радваме да разберем какво мислите и вие за подобни мероприятия. Споделете своето мнение в раздела за коментари.
Ще се видим пак в следващата публикация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.