Бележка

Гигински Манастир – Реставрирано кътче от духовния рай

Здравейте драги ми читатели. Днес мисля да ви позанимая вниманието с една кратка история от Гигински Манастир „Св. Св. Козма и Дамян“, също познат и като Черногорски Манастир.
Манастирът е разположен в подножието на вр. Китка (1118 м н.в.), в планина Черна гора и заради това е познат и като Черногорски. Намира се на около 4 км от с. Гигинци, на 19 км югозападно от гр. Брезник и на 66 км западно от София.

Гигински манастир - двор
Панорама на двора и аязмото на „Св. Св. Козма и Дамян“

Сигурно се питате как разбрахме за манастира и как решихме да отидем точно там.
Цялата история е, че от известно време все се каним да пообиколим красивите кътчета в близост до столицата, но все не ни оставаше време от важни задачи. Обаче миналият уикенд се решихме и стегнахме раницата за малко пътешествие.

За Гигински Манастир научихме от книгите 101 Отбивки и 50 места, които да посетите в България, и двете подарък от близки приятели. Нашата идея беше да посетим манастира и в последствие да отскочим до Ждрелото на река Ерма, което е стравнително близо (48 км или около 50 мин. път с кола от Гигинци). За наше нещастие, времето не беше на наша страна и в края на посещението на манастира заваля… сняг, което не ни позволи да отидем до красивото ждрело, но си обещахме да го посетим друг по-слънчев ден. 🙂

Малко история

Гигински манастир „Св. Св. Козма и Дамян“ датира още от 11-12в., като тогава манастира се е намирал в подножието на връх Тумба (1129 м.), в местността Китка. Направените археологически разкопки на първоначалното и на сегашното местоположение на обителта установяват запазени основи на монашеско крило и защитна кръгла кула. По време на Второто българско царство манастира е притежавал богато стопанство и множество имоти, дарени му от българските царе и боляри.

Гигинският манастир бил един от малкото български манастири, които продължили да функционират и след османското нашествие и се е наложил, като духовно и просветно огнище за населението в района. През 16в. в обителта се помещавало и килийно училище. Около 1737-1739г. манастира е опожарен от турците, за да възкръсне малко по-късно благодарение на няколко хилендарски монаси, които открили лековит извор в близост до сегашните постройки на манастира и решили да преместят манастира до него. С помощта на местното население били построени килиите, стопанските постройки и сегашната църква.

Преди и След

През 1937г. манастирът остава без монаси, а след 1944г. е превърнат в концлагер, за да се трансформира по-късно в пионерски лагер. В крайна сметка Гигинската обител е превърната в обор и запустява.

Ето как изглежда манастира само до преди няколко години, преди да започне реставрацията му със средства от Европейската Програма за Развитие на Селските Райони.

Гигински манастир преди реформите
Гигински манастира преди реформите
Черква на Гигински Манастир
Черквата на Манастира, преди реставрацията
Гигински Манастир преди реформите
Гигински Манастир преди реформите

В началото на май 2007г. е започнато цялостно обновяване на манастирския комплекс, като са реставрирани трапезарията, хамбара и църквата, изграждано е рухналото източно крило и е възстановен централният корпус.

Бележка: Снимките (преди реформите) и историята на манастира са заслуга на друг сайт, специализиран в информация за българските манастири. На заинтересованите по тази тема го препоръчвам горещо. 🙂

Впечатления

Когато с Яна стигнахме с.Гигинци и табелата за манастира, очаквахме да заварим един много лош автомобилен път към крайната ни точка (така беше упоменато в 2 книги и няколко сайта), но за наше много голямо щастие пътят беше вече изграден и асфалтиран. Изкачването към манастира беше леко и приятно, но имайте предвид, че наклона е страшно голям. Затова се пригответе да изкарате почти целият склон на 1-ва и 2-ра предавка, ако сте с кола.

Малко преди самият манастир е и обора където се гледат биволите и се произвеждат биволското сирене, кисело мляко и сушеници/луканки. Тях можете да намерите в манастирският магазин (в двора на манастира), където освен всички изброени досега неща има на разположение и различни алкохоли (вино, ракия, пелин), мед, сладка, че дори и готварски книги.

Гигински Манастир - Двор

Паркирахме колата на обособеният паркинг и се отправихме към входа на светата обител.

На влизане ни посрещна един сънен и много гальовен котарак.

Котарак в гигински манастир
Манастирски котарак

Манастирът е доста голям и има 2 църквички – първата е построена през 1814г., а другата е новопостроена по време на реформите. Изградена е наново кулата-камбанария, но по настоящем вече не е кръгла.
Също така има нанесена настилка от големи камъни на площадчето между църквите и монашеските килии.

Важно е да спомена, че с реформите е изградена и „крепостна стена“ около манастира. Казвам крепостна, понеже наистина прилича на стена на замък. Не знам дали е типично за българските манастри да имат такова укрепление, понеже не съм посетил много такива, но от малкото ми впечатления, това е по-скоро типично за новореформираните обители.

Гигински Манастир Аязмо (площад)
Черно-бяла репрезентация на двора на Гигински Манастир „Св. Св. Козама и Дамян“

Цялостно съм впечатлен от това място и определено бих отишът отново в малко по-хубаво време.
Препоръчвам посещението на манастира на всеки.

А сега без повече приказки ще ви оставя с още няколко снимки от това прекрасно място.

Всички кадри на реформираният манастир са мое дело.
Повече снимки от моето портфолио можете да намерите във фотографския ми сайт.


ping fast my blog, website, or RSS feed for Freebgtop-logo-80x15Booking.com

2 коментара относно “Гигински Манастир – Реставрирано кътче от духовния рай

 1. Изглежда много готино там. Май ще се ходи до Гигинци скоро. 🙂
  А имали там наблизо къде да се хапва?

  1. Здравей Георги.
   Радвам се, че ти е харесала статията и си решил да посетиш манастира.
   На твоят въпрос мога да ти кажа, че извън стените на манастира има едно заведение, където предлагат дори биволско месо на скара (ако ти е интерсно да пробваш). Иначе в селото не успях да видя заведение, но малко преди Гигинци има друго населено място(с.Ноевци, с двата моста – Лъвов и Орлов 🙂 ), където мернах заведение за хранене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.