Връзка

Външна батерия. Как да изберем правилно

Колко е неприятно да си някъде на път, далеч от източник на енергия и да ти свърши батерията…

Тогава на помощ идва мобилният източник на електричество – а именно незаменимата за пътувания външна батерия.

В модерният свят, в който живеем технологията и електронните устройства са навсякъде около нас. Разполагаме с лаптопи, телефони, таблети, домашни асистенти като Google Smart Home или Amazon Alexa и списъка се удължава с всяка изминала година.

Разчитаме на нашите джаджи повече от колкото някои хора биха си признали, но устройството, което най-често ползваме и се оказва, че има най-много нужда от редовно зареждане, това са нашите смартфони. Но какво да прави, когато например сме накъде навън, например сред природата и изведнъж индикатора на телефона светне в червено защото намаля батерията? Решението много просто – външна батерия.

Външна батерия. Как да изберем?

Когато ние с г-жа Борисова пътуваме в страната или извън нея винаги се подсигуряваме като имаме в раницата/куфара поне една заредена докрай външна батерия. Така ако сме в планината и ползваме GPS навигация да се ориентираме не се притесняваме, че може случайно да останем без връзка със света заради изключен телефон. Същото е и когато пътуваме из Европа. Ние, както и повечето ни познати и приятели ползваме телефоните както за ориентация, така и за да проверяваме какви забележителности да гледаме и тяхната история.

Такава продължителна работа на телефона в комбинация с включено проследяване по GPS сигнал обикновено дърпат изключително много от енергията на смартфона.

Дотук добре. Разбрахме за какво може да ни послужи една външна батерия.

Външна батерия. Как да изберем?

Как да изберем правилно, така че да не съжаляваме след покупката?

Избора на външна батерия обикновено се свежда до това тя да може да зареди поне 1 път вашият смартфон. Идеалният случай би бил ако може да ви презареди поне 2 пъти (или 2 телефона). Това обикновено определяме гледайки капацитета на батерията. В най-общия случай хората виждат един капацитет написан на опаковката на бъдещата външна батерия, която искат да си купят и сравнявайки го с капацитета на батерията в техния телефон решават, че това ще е достатъчно за определен брой заряди. Тук обаче идва едно голямо НО. Реалният капацитет не съответства на упоменатият.

Нека да обясня.
Да речем, че имате телефон с капацитет на батерията 2000 mAh и искате да си вземете външна батерия с капацитет 10000 mAh. Вероятно ще си кажете: „Супер! Ще си заредя телефона 5 пъти.“ Все пак 5 * 2 = 10, нали? Да, но в този случай не е така. Тук по скоро резултата би бил равен на 6.6 (6600 mAh). Това означава, че ще заредите телефона си около 3 1/2 пъти.

Външна батерия. Как да изберем?

Откъде идва разликата?

Производителите а външни батерии слагат големите цифри на кутията с цел по-голяма реклама. Те едновременно хем ви казват истината, но ви и спестяват част от нея. Истина е, че в една батерия 10000 mAh има толкова енергия, обаче литиево-йонните батерии, използвани в захранващите батерии, генерират 3,7 волта, а батериите на телефоните се зареждат с 5 волта.

mWH  е идеалният начин за измерване на съхраняваната енергия на батерията, тъй като тя е независима от напрежението и взема предвид общата енергия на батерията.
Така един powerbank с капацитет 10000 mAh при 3,7 волта конвертиран в mWH ще бъде 10000 mAh х 3,7 V= 37000 mWH.
Когато изходът е 5 волта, капацитетът в mAh на тази батерия ще бъде доста по-нисък. Получава се така че батерията при зареждане с 5 волта ще бъде 37000 mWH, разделен на 5V = 7400 mAH.
Освен това, по време на процеса на преобразуване от 3,7 до 5 волта се губи енергия заради съпротивлението на свързващия кабел и по време на процеса на зареждане. В зависимост от изработката и качеството на използваните материали, процентът на загуба на енергия може да бъде между 2 и 10.

Най-добрият начин да разберем колко реално mAh ще получим от новата външна батерия е да използваме следната формула:

Реален mAh = 3.7 х Рекламиран mAh  / 5
Пример: 3.7 х 10000 mAh /5 = 7400 mAh 

Ако от това число махнем и загубата от преобразуването на енергия, за по сигурно слагаме 10%, то тогава падаме до 6660 mAh.

Някои производители, като Xiaomi например, освен рекламирания капацитет слагат и реалния такъв с по-малки цифри на дъното на самата батерия. Повечето останали обаче не го правят и ще ви се наложи сами да си изчислите колко енергия ще получите.

Външна батерия. Как да изберем?

В заключение

Така, че сега когато видите някъде да ви рекламират много добра външна батерия с определен капацитет и брой възможни зареждания, вече ще знаете как сами да прецените дали си заслужава да си дадете парите за нея и дали ще ви върши някаква работа.

Ако имате препоръка за някоя конкретна външна батерия може да ни пишете в коментарите. Ще се радваме да чуем мнението ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.