Бележка

Водопад Горица – малко познат, но много красив

В нашата мила родина има над 65 познати водопада, но е твърде вероятно и да са повече. Почти всички са много красиви. Но някой от тях са изумителни. Има един специализиран сайт отдаден на тези природни забележителности – Waterfalls Bulgaria. Препоръчвам ви да го посетите ако сте решили да отскочите до някой от красивите ни водопади. Днес ще ви разкажа за водопад Горица, който се намира в близост до вече доста известният балнео-център на Рила – Сапарева Баня.

_bba4444_converted

Овчарченски водопад Горица (наречен така защото се намира малко над с.Овчарци) се намира в северното подножие на Рила планина, на 900 метра надморска височина (най-ниско разположеният водопад в Рила) сгушен сред смесена и разнообразна растителност от иглолистни и широколистни дървета. Несъмнено посещението му през есента е за препоръчване, когато цялата гора около него е обагрена в красиви пастелни цветове. Обявен е за защитена територия през 1965 г.

До водопада се стига лесно. Идвайки от Сапарева баня или пък от съседното село – Ресилово, карате по основния път и търсите площада на центъра. Там има голяма синя табела с надпис Водопад. Хващате подире и и следвате по-малките изрисувани табели със същия надпис.
Стига се до нещо като паркинг, където можете да оставите колата и от там да тръгнете по еко-пътеката. Ние с Яна понеже много обичаме да се движим, оставихме автомобила още в началото – на площада, и от там се разходихме пеша по стръмните улички на с.Овчарци до началото на пътеката. Това ни даде шанс и да видим повече от селото и неговите жители. Стори ни се много спокойно и приятно място за живот.

Цветната изрисувана указателна табела
Цветната изрисувана указателна табела

Пътеката към водопада е доста приятна и лесно проходима. Обозначена е добре и даже има бетонни стълбички в по-стръмната си част. Цялата разходка от най-ниската точка на пътеката до площадката за наблюдение е около 15-20 минути. Щом стигнете тази площадка, се открива панорамна гледка към водопад Горица. Както споменах и по-рано, есента е препоръчително време за този преход защото картинката, която ще съзерцаете е поразително красива. Водната струя пада от височина 39 метра. Това което прави водопада изключително интересен, е че след основният пад се сформира втори доста по-малък, който обаче допълва картината, годна за поздравителна картичка.

Близък кадър на водопад Горица
Близък кадър на водопад Горица

Ето и една интересна история от къде идва името на тази природна забележителност.
„B ceлoтo живeли щacтливo Гopицa и нeйният избpaниĸ Йoвицa. Гopицa билa мнoгo ĸpacивa и eдин дeн бeят изпpaтил cвoитe cлyги дa я oтвлeĸaт. Mлaдaтa мoмa пoбягнaлa ĸъм плaнинaтa, ĸъдeтo Йoвицa пacял oвцeтe cи, нo тypцитe я нacтигнaли и, зa дa нe пoпaднe в pъцeтe им, тя ce xвъpлилa oт виcoĸaтa cĸaлa в peĸaтa. Oттoгaвa мecтнитe xopa нapeĸли и близĸия вoдoпaд и peĸaтa нa нeйнo имe.“

И понеже самата разходка до водопад Горица е сравнително кратка, ние препоръчваме посещение и на други забележителности в района. Може да посетите Гейзера на Сапарева баня, който е най-горещият в Европа (водата стига до температура 103ºC) или пък Ресиловския девически  манастир „Покров Пресв. Богородица“ (за него ще може да прочете малко по-нататък).


ping fast my blog, website, or RSS feed for Freebgtop-logo-80x15

 

Ето няколко местав района, където може да отседнете!
Booking.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.