Галерия

Вила д’Есте и чудно приказните й градини

Вила д’Есте е за чудо и приказ, сгушена в сърцето на Тиволи, с градини толкова великолепни, че някога били известни като осмото чудо на света…

Гейзерът на Вила д'Есте
Гейзерът на Вила д’Есте – най-големият фонтан

Да, Вила д’Есте е наистина приказна и си заслужава да се посети от всеки, който е отишъл до Рим. Както ви обещах в Разказа за нашето пътешествие до Рим пиша отделен Разказ за тази чудна вила, която се намира в град Тиволи на 30-тина км от Величествения Рим. Вила д’Есте е под закрилата на ЮНЕСКО като част от световното културно наследство и предлага на посетителите разкошен замък с коя от коя по-красиво изрисувани стаи и най-красивия парк в Европа (признат за такъв 2007 г.) 🙂

Малко интересна история за вилата:

Вила д’Есте е изградена по поръчка на изключително богатия, високо образован и стремящ се към показност кардинал Иполито Д’Есте (син на небезизвестната Лукреция Борджия и внук на папа Александър VІ). Принуден да живее извън любимия си град Рим, Иполито търси спокойствие в изграждането на забележителна градина, която той е считал за съперница на древния град. Историците на изкуството признават, че Иполито полага неимоверни усилия за развитието на ренесансовото изкуство, които остават значими през вековете и разкриват някои от най-впечатляващите и сложни инженерни постижения за времето си.

Вила д’Есте е шедьовър на италианската архитектура и на градинския дизайн. Главният художник на амбициозните вътрешни украси е Ливио Агрест. От 1550 до 1572 г. той създава дворец, заобиколен от фантастична терасирана градина в късен ренесансово маниерен стил, като изцяло се възползва от възможностите, предоставени му от стръмния склон. Архитектът Пиро Лигорио пък, черпейки вдъхновение от близката Вила Адриана, (дворецът за отдих на император Адриан) и повлиян в максимална степен от римската техника в хидравличното инженерство, създава една фантастична градина, чиято смесица от архитектурни елементи и вода има огромно влияние върху европейския градински дизайн в продължение на векове.

А сега да се върнем към нашия Разказ

Когато планирахме престоя си в Рим аз и Боби решихме да отделим един цял ден за посещение на вилата, понеже знаехме, че изисква прекачвания на транспорт и поне половин ден (минимум), за да успеем да я разгледаме обстойно и да й се насладим. Препоръчваме и на вас да си отделите толкова, за да вземете максимума от разходката до там.

Как да стигнете до Вила д’Есте от Рим:

Ако не сте наели кола и разчитате на градски транспорт (като нас) ще ви препоръчам да ползвате метро и автобус, който ще ви спре почти до входа на самата вила. Наскоро потърсих информация в  интернет и открих, че и с влак може да се стигне до там, но не успях да разбера дали това е по-удобният транспорт. Но със сигурност успях да разбера, че жп гарата е доста по-далеч от вилата и ще ви се наложи да хващате такси ако слезете там (или да ходите доста пеша). Така че ето какво ви съветвам да направите:

  1. Хващате линия Б (синята) на римското метро в посока Rebbibia и слизате на станция Ponte Mammolo, на която спират автобусите Cotral;
  2. Ориентирате се къде спират автобусите на Cotral и се качвате на този до Тиволи, като предварително си купувате билет от гишето на спирката.

Атобусите минават доста често и спират в Тиволи на piazza Garibaldi, който е съвсем близо до входа на Вила д’Есте, така че няма да ви се наложи да вървите много… вървенето ви очаква в самата вила и нейните приказни градини, който ще ви оставят без дъх и с желание да прекарате безброй часове, наслаждавайки се на неимоверно голямото количество вода струяща от фонтани, водопади, гейзери и чучури 🙂

Влизайки във Вила д’Есте първо ще попаднете във вътрешността на замъка, където всяка стая си има име и е изрисувана по уникален начин, отразявайки сцени от бита и житието на хора и богове. Митове и легенди ще оживеят пред погледа ви, войни ще се водят, загадки ще се разкрият. Ще видите фрески за чудо и приказ, всяка от която ще е по-хубава и впечатляваща от предходната. А ето и великолепието, която успя да заснеме Боби:


Докато разглеждате великолепните стаи няма как да не забележите гледката, която се открива от терасите на вилата към нейните градини… Ще се видите в затруднение и колебание кое да разгледате първо 😉 Препоръчвам ви да си отделите време и за стаите на вилата й нейните градини, защото и двете наистина са неповторими!

След като се насладите на великолепните фрески на вилата е време да навлезете в обятията на градината и да потънете в нейния разкош. Пристъпвайки по алеите ще забележите, че на места са направени като малък лабиринт, водейки ви от една чудна гледка към друга. Ще откриете много сходства из градините на вилата, нейните фонтани и статуи и тези, които сте виждали в Рим (както вече разбрахте нейният собственик Иполито е искал да възпроизведе до колкото може Рим във всяко нейно кътче) 😉

Разходката из парка ще ви достави удоволствие особено през горещите следобеди, защото дарява с прекрасна прохлада от огромното количество извираща вода и гали слуха с успокояващия й ромон. В близост до фонтаните ще откриете и пейки, на които можете да поседнете и починете, любувайки се на красивите фонтани и езерцата, в които се стичат. Ето и малко снимков материал, които успява да пресъздаде красотата на градините (заснет от Боби):


Колкото и да се говори или пише за великолепието на градината не би било достатъчно, за да се пресъздаде истински то, та за това смятам да приключа с описанието и да ви покажа част от нашите моменти от разходката:

Аз до ГейзераНие с Боби пред ГейзераКрасиви розиПочивка до езератаАз и овалният фонтанБоби и овалния фонтан

Докато пребивавахме в Италия успяхме да станем свидетели на поне десетина сватби, булки и техните фотосесии, но ето тази ни е любимата, в която успяхме да участваме активно (дори и за кратко):

Фотографът на младоженците от задния фон и ние - младоженците на меден месед :)
Фотосесия на младоженците от задния фон и техният фотографът и Ние – младоженците на меден месед 🙂

Е, това беше от мен за този път, мили читатели. Благодаря ви за отделеното време, надявам се настоящия Разказ да ви е бил полезен и интересен (или поне едно от двете) и ви оставям с пожелания за всичко най-добро и до скорошни виртуални срещи 😉

П.П. Кадрите са дело на Борха Боби Арт, всички права над тях са запазени.


ping fast my blog, website, or RSS feed for Freebgtop-logo-80x15Booking.com

One thought on “Вила д’Есте и чудно приказните й градини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.