Бележка

Велосипедни техники, които да усвоим

Преди време започнахме разговора за велосипедите с няколко публикации. И тъй като вече съм запален по темата, искам да споделя с вас 5 велосипедни техники, които смятам, че е хубаво всеки един велосипедист да усвои без значение от възрастта, пола или нивото на опит в колоезденето.

Ще ги изброя и опиша възможно най-подробно, какво представляват и защо са полезни.

Велосипедни техники

Карайте само с 1 ръка или без ръце

Велосипедни техники

Карането с една ръка е може би една от най-полезните велосипедни техники. То ви дава възможност да носите неща с вас, дори ако нямате раница на гърба си. Освен това ще ви помогне да вземате бидончето с вода от поставката много по уверено и е важно, за да може да сигналиризате правилно в градски условия.

Как да се научите: всъщност не е много трудно, но преди всичко трябва да може да карате уверено и добре с двете си ръце на кормилото. Започнете лека по лека – първо с отпускане на захвата, след това само с положена ръка на дръжката, и когато вече сте уверени в себе си отпускате напълно кормилото с ръката, която сте си избрали.

Ще ви отнеме малко време да свикнете и да усъвършенствате техниката, но когато това стане може да започнете да се пробвате и без двете ръце. Ако се научите да карате без ръце това ще ви помогне да отпускате напрежението в гърба, особено ако карате планински или пистов бегач.

Качвайте всякакви бордюри

Велосипедни техники

Да умеете да качвате бордюри е изключително важно, особено в България, където тротоарите не са проектирани да улесняват пешеходци, а камо ли велосипедисти (или поне не в повечето случаи). Ако искате да избегнете спукване на гума или по-лошо – изкривяване на капла, то тогава е хубаво да усвоите тази техника възможно най-скоро.

Как да се научите: преди всичко за качването на бордюри е нужно да съобразите скоростта, с която се движите. Колкото по-голяма е тя, толкова повече усилия и координация  ще са ви нужни, за да превземете бордюра. Започнете овладяването на техниката като намалявате скоростта щом приближите препятствието. Щом приближите, станете от седалката, наклонете леко напред горната част на тялото си и когато предната ви гума е вече на сантиметри от бордюра, изнесете тежестта си назад (но не твърде много) и се опитайте да повдигнете в същото време гумата държейки здраво кормилото.

Аварийно спиране

Велосипедни техники

Тази техника е изключително полезна и мисля, че всеки колоездач трябва да я научи. Изключително нужна, когато се спускате по стръмен склон или просто карате из града. Умението да спирате аварийно, може дори да спаси живота ви в определи ситуации.

Как да се научите:
Всъщност не е толкова трудно. Техниката много наподобява тази на качването на бордюри, защото се изисква от вас да станете от седалката и да изнесете тежестта си назад. В този случай обаче не трябва да се накланяте напред както в предния. Ставате на няколко сантиметра от седалката, изнасяте се леко назад и привеждате тялото си максимално близко до горната част на рамката. Веднага щом направите това, започвате да натискате премерено предната спирачка (без обаче да заковавате с максимална сила). Да, точно така – предната.

Задната спирачка я ползвате като допълнение и помощна на предната. Ако приложите повече сила върху нея има вероятност да изгубите контрол над задното колело, което може до доведе до падане и сериозни наранявания.

Цялата идея на вашето изнасяне назад, е че когато спирате аварийно и натискате предната спирачка избягвате вероятността колелото да се преобърне и вие да паднете с лице напред.

Карайте станали от седалката

Велосипедни техники

Научаването на тази техника ви позволява да разнообразявате малко вашето пътуване с колело, и освен това отнема малко от натрупаното напрежение в гърба, което се създава при продължително седене (без значение дали е седалка на колело или офис стол). Да не говорим, че при по-дълги преходи задните ни части може да се схванат и заболят, ако не спираме за почивка или не разнообразяваме малко начина, по който караме любимия си велосипед.

Как да се научите: Всъщност тук няма много философия, за това как точно да се научите. Просто трябва да добиете малко увереност и се изправяте върху педалите. Щом се изправите автоматично се позиционирате някъде по средата на рамката между седалката и кормилото. Започнете да въртите педалите. Нещо, което ще ви помогне да е по-приятно и лесно карането в тази позиция е да наведете леко напред горната част на тялото. Ако се наложи изнесете леко задните части назад в посока седалката.

Ето един съвет, ако искате да карате в изправено положение и имате колело със скорости: Изберете скорост с една степен по-трудна спрямо тази, на която карате в седнало положение. Когато сте изправени прилагате повече натиск върху педалите заради това, че вече сте с цялата си тежест отгоре. Така силата, с която натискате педалите се е увеличила и имате чувство, че все едно сте на по-ниска (по-лека) скорост.

Завивайте само с тяло

Велосипедни техники

Тази техника също е много полезна, особено когато карате с по-висока скорост и ви се наложи да направите серия от завои. Ако усвоите техниката добре е възможно дори на не ви се налага да отнемате от скоростта. Това е в случай, че не карате като Шумахер или Валентино Роси, разбира се. 🙂

Как да се научите: Никак не е сложно и е възможно да се приложи както в седнало положение, така и в изправено. Това, което трябва да направите е да на се наклоните на страната, на която искате да завиете. Така изнасяте центъра на тежестта си и това позволява колелото да завие в желаната посока, дори без да местите кормилото. Практикувайте го достатъчно време и ще сте готови да се спускате по стръмни планински баири. 🙂 А и ще Ви е по-лесно ако след това решите да се качите на иновативен велосипед като този.

 

Велосипедни техники

Ако решите да научите която и да е от тези велосипедни техники, гарантирам, че ще се повишат общите ви умения върху велосипеда, а и ще изглеждате по добре в очите на другите колоездачи. Започнете с една и я практикувайте докато сте уверени, че се справяте добре, а след това може да продължите към следващата.

Това бяха 5-те велосипедни техники, които исках да споделя с вас в днешния Разказ. Ако съм пропуснал някоя важна или имате любима, моля споделете в коментарите отдолу. Ще се радвам да чуя и вашето мнение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.