Галерия

Ватикана – градът държава в Рим

Чували ли сте фразата „Да отидеш в Рим и да не видиш папата“?

Е, аз бих я перифразирала на „Да отидеш в Рим и да не посетиш Ватикана“… или „Да отидеш в Рим и да не видиш „Свети Петър““ 🙂

Както вече ви разказах в предната статия, с Боби посетихме Рим миналото лято и имахме удоволствието да се разходим из Ватиканските музеи и да се порадваме на красотите на базиликата „Свети Петър“. Определено и двете забележителности си заслужават да се посетят и сега ще ви разкажа малко повече за тях 😉

Вход в базиликата Свети Петър и поглед към Трона

Ако сте решили да посетите Ватикана е добре да знаете, че бихте могли да разгледате частта с Ватиканските музеи (и градини), защото само тя е отворена за външни лица като работи всеки ден от седмицата без неделя. Това не важи за последната неделя от месеца (без официалните празнични дни като Великден, Коледа и др.), когато Ватиканските музеи работят и даже са с безплатен вход за посетители. Но не мислете, че е добра идея да отидете тогава, защото хора от цял свят се редят на километрични опашки и чакат да дойде техния ред да влязат във Ватикана.
Най-добре е да си резервирате ден и час, в който искате да посетите музеите и да платите онлайн билета си, за да не ви се налага да чакате ред на опашка. Удоволствието ще ви струва общо 20 € (16 € билет + 4 € резервация). Това може да направите на официалния сайт за продажба на билети за Ватикана – тук.

Как да стигнете до Ватикана:

Най-лесният начин е чрез метрото – хващате влакче от линия А (червената) до спирка Ottaviano (San Pietro) и сте там. Разбира се има и автобуси, които водят до Ватикана като най-ползваните линии са: 40, 60 и 64. Сигурна съм, че попаднете ли в Рим ще намерите най-лесния и удобен за вас превоз, според това къде сте отседнали.

Къде да отседнете ако сте в Рим:

Със съпруга ми ви препоръчваме (горещо, с всички високо вдигнати ръце, които имаме) да отседнете накъде на квартира из града, защото цените на хотелите (особено в центъра на града) са много високи и не предлагат кой знае какви условия, освен тесни, малки стаи с още по-тесни и малки бани. Можете да си намерите някое очарователно и самостоятелно апартаментче чрез сайта Airbnb, за който вече ви споделих в по-преден Разказ.

Какво можете да видите във Ватикана:

Тук е мястото да споделя, че Ватиканските музеи са вторите най-посещавани музеи в света след Лувъра. Те съхраняват над 70 000 експоната в над 42 хил.кв.м площ, сред които можете да намерите:

  • произведения на изкуството на велики и знаменити художници;
  • скулптури от древен Рим и не само;
  • мумии и саркофази от древен Египет;
  • географски карти на средновековна Италия;
  • коли и каляски на папите през различни периоди;
  • и Сикстинската Капела.

Истината е, че музеите са огромни по площ и е трудно да се обходят и разгледат всецяло за един ден… За това концентрирайте усилията си върху разглеждането на тези секции, които представляват най-голям интерес за вас.

Ето и малко кадри от нас и това, което ни е впечатлило от музеите:

На излизане от ватиканските музеи ще минете през Сикстинската капела, която ако не се види с очи е трудно да се опише с думи, но нека се опитам…

Сикстинската капела е изрисувана от вътре от великия художник Микеланджело и определено е най-голямото му произведение на изкуството. Във всеки един момент, в които е отворена за посетители е пълна с туристи и охрана, която следи за спазване на тишина и не допуска да се правят снимки в самата капела. Веднъж влезете ли вътре ще ви се иска да седите с часове, за да успеете да разгледате всеки детайл от тавана и стените, които изглеждат горе-долу така:
* Снимката е взета от интернет *

* Снимката е взета от интернет *

След излизане от  Сикстинската капела ще можете да влезете в „Свети Петър“ без да се налага да чакате на опашка. Това е най-подходящия момент да се насладите на величествената и поразяваща с огромните си размери базилика, която по данни е дълга 220 м, широка 110 м и висока 113 м… Уау, вярвайте ми наистина е потресаваща отвътре с размери, пищност и красота! Няма снимка, която да отрази величието й, но все пак имаме няколко панорамни кадъра, които да ви онагледят, великолепието и разкоша, които се опитвам да опиша:
Склуптурата Пиета на Микеланджело Златния прозорец в далечния край Панорама на нефа и трона Трона и купула над него Панорама към купула

Не пропускайте да се качите на купола на „Свети Петър“, от където ще ви се открие разкошна и панорамна гледка към Рим, Ватикана и площада пред самата базилика.

Добре е да сте подготвени за изкачването на купола*, защото ще се изправите пред повече от 500 стъпала от самото начало или ако вземете асансьор до някъде пак ще ви очакват над 300 стъпала до върха.  Не е най-приятното изкачване, но определено си заслужава 😉

*Съветвам ви да го направите рано сутрин, когато не е станала голяма жега и няма твърде много хора, но проверете предварително работното време на купола, понеже билетът за Ватиканските музеи не включва изкачването му.
В заключение бих казала ако посетите Рим задължително да си отделите един ден за посещение на Ватикана и музеите, а ако искате да видите папата можете да го направите в дните сряда или неделя, когато се показва на прозорчето си над площада да поздрави народа 😉


ping fast my blog, website, or RSS feed for Freebgtop-logo-80x15Booking.com

One thought on “Ватикана – градът държава в Рим

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.