Аудио

Виртуозът Васко Василев – магия заключена в музика

Здравейте приятели и почитатели. Имам толкова много теми, за които да ви разкажа и коя от коя по-интересна. Принципно обмислям да ви запознавам с приключенията в хронологичен ред, но днешната тема е изключение. Ще ви разкажа накратко с думи, снимки и…музика за концерта на големия виртуоз Васко Василев. Причината да прескоча няколко публикации (към които все пак ще се върна по-нататък), е че музиката му ме докосна и впечатли толкова, че не бих могъл да изчакам да му дойде редът. 🙂

Готови ли сте? Започвам…

васко василев

Как се стигна до това конкретно шоу

Преди няколко месеца член на семейството имаше рожден ден и мислейки какъв подарък да измислим случайно попаднахме на информация за предстоящото турне на големия Васко Василев. Той решил да обиколи няколко от прекрасните ни градове и да зарадва жителите на околностите с прекрасната си музика.
Хареса ни идеята и решихме да вземем билети както за рожденицата така и за нас. И така се стигна до решението. Сега следва най готиното – разказа за самия концерт. Но преди това малко история за Васко Василев.

Кой е Васко?

Едва ли има човек, който да не е чувал за него поне веднъж от приятел, познат или дори от медиите. Все пак е най-известният български цигулар. Роден е преди почти 46 лета в забързаната ни столица. Още от петгодишен има изпълнения пред публика, на седемгодишна възраст свири като солист на Български камерен оркестър в зала България, а малко по-късно записва първата си дългосвиреща плоча заедно със Софийската филхармония. На десет години получава Правителствена стипендия и заминава за Москва, където е приет в Централното музикално училище към Московската консерватория (за даровити деца). В България продължава обучението си в престижната пловдивска Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ). През 1994 г. става най-младият концертмайстор на оркестъра към Кралската опера – Лондон, с който редовно свири и като солист. Свирил е със световно известни изпълнители като Лили Иванова, Майкъл Джаксън, Мадона, Стинг, Пласидо Доминго и други. Също така е и учител на световно известната цигуларка Ванеса Мей.

Хайде стига толкова история. Да стигнем до съществената част.

васко василев

Концертът

Тъй като вече сме постоянни граждани на прекрасният Пловдив, разбира се билетите ни бяха за пловдивското представление. Концертът се състоя в новата Многофункционална Зала – Колодрум в ж.к. Тракия. Останах много приятно изненадан от залата. Достъпна е, има сравнително голям паркинг и доста входове, за да не стават навалици. След като си представихме билетите на входа успяхме безпроблемно да си намерим местата в залата. Тя така и не се напълно до край, но пък това ни позволи да си сменим местата с други по близки до сцената. За щастие никой не ни направи проблем. Оказа се, че отвътре Зала Колодрум не е толкова голяма колкото очаквах, но пък от акустична гледа точка беше доста по-добре, в сравнение с друг зали (да се разбира Арена Армеец). 🙂

 

Самият концерт започна с 20 минути закъснение, което по изнерви малко някои от зрителите, но всичко се успокои щом Васко Василев и музикантите му излязоха на сцената и засвириха прекрасната музика.
Да си призная от начало не бях сигурен дали ми харесва, може би защото очаквах изцяло класическа музика, но щом си пренастроих музикалната чистота в главата, веднага започнах да харесвам това, което чувах. А музиката излизаща от инструментите в ръцете на опитните музиканти намиращи се на сцената беше един микс от класическо звучене с добавка от амбиент и подправено с латино-испански ритми и танци.
Васко не преставаше да се движи през цялото време и да свири така хубаво, че направо ни пренасяше в друго време и друго измерение. Много бях впечатлен и от фламенкото, което освен, че изсвириха майсторски, но и допълниха с автентичен танц. Оказа се, че състава, който акомпанираше на Васко Василев на сцената бяха група испанци. Чак след като Васко ги представи на края на концерта разбрах защо повечето песни бяха с латино звучене.

 

Последните редове

В крайна сметка останахме изключително доволни от концерта и се радваме, че имахме възможността да чуем и видим виртуозът на живо и в действие.

На момента реших да се насладя на представлението и да не правя снимки с телефона, както правеха масата хора, защото освен, че щях да отнемам вниманието си от прекрасното звучене, така или иначе нямаше да получа кадри със задоволително качество. Обаче прецених, че искам да направя няколко звукозаписа, който да споделя с вас в тази статия.

 

Ето и едно видео, което намерих в официалната страница на Васко в Ютюб.

Хайде, толкова за сега от мен.
За финал ви оставям записа на една от любимите ми песни на Пако де Лусия.

 

До скорошни срещи.


ping fast my blog, website, or RSS feed for Freebgtop-logo-80x15

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.