Изображение

Бяла Река – Екопътеката с многото мостове

Здравейте, драги читатели.

Измина малко повече от месец от последната ни публикация, но понякога в живота се случва така, че някои задачи взимат приоритет пред други. Така стана и с нас.
Но ето, че вече се завърнахме и започваме отново да пишем редовно за хубави места, а също и за полезни неща. Днес ще ви пишем за екопътека Бяла Река, която се намира по протежението на едноименната река.

Как да стигнете и какво да видите

Пътеката се намира на територията на Национален парк Централен Балкан, северозападно от гр.Калофер. До началната точка на екопътеката се стига с кола, но се пригответе за дълъг и прашен, черен път пълен със завой, неравности и дупки. За препоръчване е да не минавате с ниски коли, защото е много вероятно половината ходова част да ви остане там. 🙂
Колата може да паркирате извън стените на Мъжкия Калоферски Манастир или на паркинга на заведението в началото на пътеката, но имайте предвид, че последният е платен. За съжаление не проверих цената, затова не мога да ви ориентирам за нея.

Пътеката е със средна трудност и може да бъде извървяна дори от човек без особена подготовка. Съветваме обаче да си вземете подходящи обувки за прехода. Колкото и да е топло времето, не подценявайте терена и не си взимайте ниски или много отворени патъчки. 🙂

Прехода е около 1/1,5 часа. Самата пътека се вие по крайбрежието на Бяла река, като на 5-6 места минава над нея по дървени мостчета, от където се откриват много красиви гледки, а приятното ромолене на реката ще ви релаксира и откъсне от забързаното градско ежедневие. На много места ще намерите както табла с информация за растенията и животните срещащи се в Джендема, така и беседки и пейки за отдих. Самата пътека свършва точно до една от споменатите пейки, след което решението как да стигнете до паркинга и началото на пътеката е изцяло ваше – може да се върнете обратно по същият път или ако вече сте се изморили, може да поемете по кратката и доста по-полегата пътека, която ще ви отнеме около 20-тина минути.

За максимално добро изживяване ви препоръчваме да си вземете добри приятели за компания, за да споделите с тях красотата на маршрута.

Снимков материал

А сега ще ви оставя да разгледате и малко мои снимки от местността, и както се казва да ви „зарибя“ да я посетите. 😉


ping fast my blog, website, or RSS feed for Freebgtop-logo-80x15Booking.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.