Видео

Историческа разходка до Асеновата крепост… и хапване на торта

Асеновата Крепост

Историческа разходка до Асенова Крепост… и хапване на торта

Какво по-хубаво от това да посетиш историческа забележителност, да се докоснеш до красотите на балкана… и за десерт да хапнеш парче торта?

Днешния разказ ще ви предложа нова (за някои добре известна) историческа забележителност за посещение в свободното време. Някой уикенд е добър вариант, но имайте предвид, че крепостта е доста посещаема, така че пригответе се задружно крачене с още туристи. Ако искате да избегнете стълпотворението, вечер след работа е по-удачен вариант (за работещите в Пловдив и околията, разбира се).

Асеновата крепост е част от 100-те Национални туристически обекта и от нея можете да си вземете печат за книжките (за тези, които имат и събират такива). Тя се намира на 2 км. От Асеновград в посока Бачково. До самата крепост можете да се качите както пеша, така и с кола. Пътят е в отлично състояние (за сега), пред самата крепост има платен паркинг, а преди и след нея се намират и други места за паркиране.

Асеновата крепост

Аз бих ви препоръчал да оставите колата, на някоя отбивка в началото на пътя и да се разходите до горе, най-вече за да си заслужите тортичката след това 😉

Това, с което може да ви впечатли Асеновата крепост е реставрираната си и функционираща църква, която датира от XIII в. Тя впечатлява с архитектурата си, която е двуетажна и има изградена кула-наблюдателница, както и с реставрираните си стенописи.

Асеновата крепост

Ето малко повече информация за самата Асенова крепост:

„Крепостта е съществувала още по времето на траките, преустроена е от Византия през IX век, за да охранява вратата на Беломорския проход и да осигури византийската граница в този край. Първите писмени сведения за крепостта са от XI век и са получени от устава на тогава построения Бачковски манастир. От тези сведения се вижда, че Асеновата крепост е притежавала собствена охрана и администрация. Превземана е от кръстоносците по времето на Четвъртия кръстоносен поход. Крепостта съществува до 1410 г., разрушена е от нахлуващите османски войски.“

– информацията е взета от Уикипения.

На следното клипче, ще можете да видите част от нашата разходка по Асеновата крепост и прилежащия й параклис „Св. Богородица Петричка”:

След „голяма“ разходка из баирите до Асеновата крепост дойде време за заслужена почивка и и похапване на прословутата тортичка, която е в заглавието. Наситина си заслужава да опитате от въпросните тортички, особено ако минавате през Асеновград и не сте ги пробвали до сега.

Сладкарницата се казва „Торти Нико“ и се намира на второто кръгово при влизане в Асеновград от Пловдив. Самата сладкарница е доста посещавана, така че има шанс и да не си намерите места, ако нямате резервация.

Сладките изкушения:

В асортимента на сладкарницата са както разнообразие от торти, така и разкошни сладоледи с парченца плодове, ядки и др. Също така се предлагат и по-семпли десерти на баклавена основа, бисквити, пайове, кексове, бонбони и изобщо всичко, което в съответния ден са сътворили сладкарите. Ммм, аз започнах да се облизвам, за вас не знам… 😉

сладкото похапване на тортичка можем (ако имаме време) да се разходим и до Араповския манастир, но това е история за друг Разказ за Живота на Борисови 😉

To be continued Араповски манастир…

 

Ето няколко местав района, където може да отседнете!
Booking.com

One thought on “Историческа разходка до Асеновата крепост… и хапване на торта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.