Бележка

Араповски Манастир – близо до бога и до природата

Преди време писахме за Асеновата Крепост в Асеновград и в края на статията обещахме да пишем и за близкия до града Араповски Манастир.

Ето че е време да си изпълним обещанието и да ви запознаем с този манастир (ако все още не сте го чували).
Ще ви разкажем малко за него, как да стигнете до там и ще ви дадем малко съвети.

Съборната църква "Св. Неделя" в двора на Араповски Манастир

Как да стигнете

Чудният Араповски Манастир  се намира на 11 км от Асеновград, на 31 км от Пловдив и на 180 км от София. До него се стига много лесно, тъй като има добър асфалтиран път.
Ако идвате от Пловдив  трябва да карате по Асеновградско шосе в посока Асеновград. След като влезете в Асеновград, на първото кръгово взимате 2-я изход в посока ж.п. гарата и центъра. На следващото кръгово пак взимате втория изход и следвате улицата докато излезете от града.

Там където пътят се стеснява стигате до Т-образно кръстовище, на което свивате в дясно.Следвате пътя и минавате през с.Козаново. След като излезете от селото на около 750 м в дясно ще видите отбивка и табела за манастира. От там до самия Араповски манастир е около 1 км.

Каменната кула в двора на Араповски Манастир

Малко история за манастира

Възникнал е до древно аязмо недалеч от асеновградското село Златовръх (някога наричано Арапово) през 19 век. Той е един от последните новоосновани манастири преди Освобождението.

Строителството е започнато около 1856 г. от йеромонах Софроний. През 1859 г. е основано училището към манастира. За строителството пари не са щадени и е поканен видният юговски майстор Стою. За прототип се е използвал Горноводенският манастир.

Ктиторски надписи посочват, че зографисването е със средства събрани от населението при игумен на манастира архимандрит Софроний.

Комплекса

В манастирския двор може да видите жилищни и стопански сгради, гълъбарник, заградено дворче пълно с всякакви животни, както и голяма кръстокуполна църква, в която има много интересни и красиви стенописи с ярки цветове. Интересни са, защото за пръв път се представя по-различно канонът на житието на св. св. Кирил и Методий, където те са изобразени като проповедници и покръстители на българския народ. Освен това в храма на чудния Араповски манастир се пази стара икона на Св. Богородица, за която се смята, че е чудотворна.  Съборната църква „Св. Неделя“ е именувана на Света великомъченица Кириакия (или Неделя преведено от славянски). Заради твърдо изповядване на Христовата вяра девицата била жестоко измъчвана, а след това осъдена на посичане с меч на 7 юли 289 г. в град Никомидия (Мала Азия). Бог приел чистата й душа, преди мечът на палача да пролее невинната й кръв.

Аязмото се намира извън стените на манастира, в близост до северната порта. Както споменахме, то е древно и има поверие сред местното население, че водата от него е лековита, като според тях тя помага най-много при влошено зрение. До аязмото е и сградата на първия параклис на манастира, която е все още запазена.

В южната част на двора ще откриете голяма каменна кула, която всъщност е къща-музей свързана с името на Ангел войвода – един от най-известните хайдути в този край, който бил и основният дарител за изграждането на манастира. Първите два етажа са каменни с тесни прозорчета, приспособени за бойници, а третият е жилищна част, разполагаща с 4 стаи. Има и зимник/избена част, която е достъпна за посещение.

Ако пък искате да си направите пикник с приятели или със семейството, около манастирския комплекс има голяма и просторна зелена поляна, където може да прекарате деня си в игри и отдих на чист въздух.

Ако искате да отседнете наблизо е хубаво да знаете, че Араповски манастир не предлага настаняване, но пък персоналът на манастира любезно може да ви предложи беседи на български език.
Храмовият празник е 7 юли –Денят на света Неделя.

Поляните около Араповски Манастир

Ще се видим скоро в други Разкази за Живота. 🙂

Ето няколко места в района, където може да отседнете!
Booking.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.